środa, 17 kwietnia 2013

Pomidorowa na utartych warzywach 2


Ten typ zup zapamiętałam z gotowania Babci i Prababci . One je kiedyś gotowały w ciężkich czasach gdy nie było mięsa na wywar . Potem gotowaliśmy je dla ich walorów smakowych. W zasadzie można tak ugotować prawie każdą zupę. Zmienia się tylko ,, wykończenie" . Zupy są delikatne w smaku , sycące.
Dziś nie miałyśmy specjalnej ochoty na nic. Taka kwaskowata pomidorówka bez mięsa z delikatnymi kluseczkami była akurat.





Czas: 30 minut

Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości użytej pietruszki
biała część pora
1 duży albo 2 małe liście laurowe
2 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
3 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
szczypta cukru
przecier pomidorowy zagęszczany ( ok. 1 pełnej szklanki)
3 szklanki wody
maggi w płynie
3 jajka ( mnie się trafiły dwa z podwójnymi żółtkami)
natka pietruszki do posypania

Obrać i umyć warzywa. Utrzeć na tarce marchew, pietruszkę i seler . Por pokroić w cienkie pół plasterki.


W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia warzyw.



Zalać wodą dodać szczyptę soli i gotować 20 minut.

Jajka roztrzepać widelcem.


Wlać przecier. Zagotować.
Wlewać cienkim strumieniem  jajka na wrzącą zupę. Gotować minutę.
Doprawić zupę do smaku maggi i cukrem.


Podawać posypaną drobno usiekaną natką pietruszki.

* Jeśli ktoś chce może podawać ze śmietanką lub kwaśną śmietaną - ja podaję bez.

** w tle książka o potrawach z pomidorów w kształcie pomidora :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Super ten przepis jak w sumie wszystkie Twoje przepisy Grażynko ..wart do skopiowania z braku mięsiwa czy kości ..Pozdrawiam Serdecznie i Dzięki za tyle wspaniałych przepisów. .Krystyna