O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 17 maja 2013

Łosoś w rozmarynie


Dotychczas wydawało mi się , że rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu. To , że użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku.


Czas: 30 minut

Składniki:

filet z łososia ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą
młode ziemniaki ( po 3-4 na osobę)
3 świeże  gałązki rozmarynu
sporą gałązkę natki pietruszki
1/2 cytryny
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
szczypta cukru
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2 pomidory (aromatyczne np. malinówki )
mąka do oprószenia

Łososia jeśli był zamrożony rozmrozić. Umyć . Osuszyć. Lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać otartymi z 1 gałązki rozmarynu igiełkami. Zostawić na 15 minut.


Obrać ziemniaki. Umyć .


Ułożyć ziemniaki w ActiFry . Skropić łyżką oleju , lekko posolić , posypać otartym z 1 gałązki rozmarynu igiełkami . Piec 20 minut.


W tym czasie osuszyć łososia papierowymi ręcznikami kuchennymi zbierając z powierzchni igiełki rozmarynu.



Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić gałązkę rozmarynu i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku.





Łososia oprószyć mąka


i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić



( ziemniaki muszą być juz upieczone).

Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju  zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem.



Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry.

Zdjąć z patelni rybę.

Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem.
Dodatkowo podać cytrynę do ryby.

* Oczywiście ziemniaki można upiec w piekarniku .Proponuję wtedy obrane ziemniaki podgotować we wrzątku przez 15 minut. Odcedzić. Ułożyć w naczyniu do zapiekania . Posypać rozmarynem. Skropić olejem. Posolić. Piec w rozgrzanym piekarniku jeszcze 20 minut aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.

Albo ugotowane ziemniaki ostudzić- pokroić w grube plastry i usmażyć na rumiano z rozmarynem.

2 komentarze:

Bożena Bryk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Bożena Bryk pisze...

Dzisiaj robiłam łososia pod pierzynką chrzanową, a ziemniaki z rozmarynem i do tego szparagi zielone.
Swietny pomysł na łososia, na pewno jest bardzo aromatyczny, uwielbiam to pachnące zielsko.Pozdrawiam