Ostrzejsza
wersja żeberek z zupy- panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź
panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z
cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku, sos od pieczonego boczku,
panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic
nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie.
Czas
: 15 minut
Składniki
:
1
jajko
2
garści chipsów paprykowych
6
łyżek otrębów żytnich
6
łyżek mąki
1
łyżeczka mielonej papryki
1/2
łyżeczki curry
1/2
łyżeczki kminku
1/4
szklanki oleju
Przygotować
panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry .
Dodać
mąkę i wymieszać dokładnie.*
Panierować
żeberka w jajku
- panierce
-jajku- panierce.
Docisnąć dobrze panierkę formując
jednocześnie mięso do smażenia .
Na
patelni rozgrzać olej . Smażyć mięso na
rumiano z obu stron .
Zdjąć z patelni i odsączyć.
Podałam
z kaszą gryczaną z sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem.
*
Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle
zrobiłam by połowa została na potem- będzie już gotowa .Można w niej panierować
jeszcze raz tyle żeberek.
2 komentarze:
bardzo podoba mi się przepis na panierkę mam takiego jednego amatora ostrych dań więc na pewno wykorzystam ten pomysł:)
Wybierz tylko smaczne chipsy bo raz się sparzyłam -kupiłam jakieś takie o dziwnym smaku - nie dało się tego posmaku pozbyć
Prześlij komentarz