środa, 29 maja 2013

Żeberka w ostrej panierce


Ostrzejsza wersja żeberek z zupy- panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku, sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie.



Czas : 15 minut


Składniki :



1 jajko

2 garści chipsów paprykowych

6 łyżek otrębów żytnich

6 łyżek mąki

1 łyżeczka mielonej papryki

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki kminku

1/4 szklanki oleju


Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry .



Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.*



Panierować żeberka w jajku


- panierce



-jajku- panierce.



Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . 

Na patelni rozgrzać  olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron .


Zdjąć z patelni i odsączyć.



Podałam z kaszą gryczaną z  sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem.


* Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została na potem- będzie już gotowa .Można w niej panierować jeszcze raz tyle żeberek.

2 komentarze:

Unknown pisze...

bardzo podoba mi się przepis na panierkę mam takiego jednego amatora ostrych dań więc na pewno wykorzystam ten pomysł:)

Unknown pisze...

Wybierz tylko smaczne chipsy bo raz się sparzyłam -kupiłam jakieś takie o dziwnym smaku - nie dało się tego posmaku pozbyć