poniedziałek, 3 czerwca 2013

Drożdżowe racuchy z jabłkami


Pulchne- rumiane-pachnące . Dobre na ciepło i zimno .



Czas : 1 godzina

 Składniki :

1,5 szklanki mąki pszennej ( używam Poznańską )
 1 szklanka słodkiej śmietanki ( lub mleka )
 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag )
 cukier puder
 szczypta soli
 cynamon
 1 duże lub 2 małe jabłka słodko-winne
 olej do smażenia
 2 jajka
 cukier cynamonowy ( młynek ) do posypania - opcjonalnie
 kwaśna śmietana -opcjonalnie
 konfitura z czarnej porzeczki ( lub inna )-opcjonalnie
 syrop klonowy -opcjonalnie

 Zmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki śmietanki. Zostawić na 15 minut.
 Do przesianej mąki dodać resztę  śmietanki ( lub mleka ) , jajka , rozczyn, 1/2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki cukru pudru , szczyptę soli .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki .
 Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać z ciastem .
 Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
 Podawać posypane cukrem cynamonowym ( Młynek ) , cukrem i cynamonem, polane kwaśną śmietaną , syropem klonowym lub z konfiturą np. z czarnej porzeczki .
 Ja smażę na małych patelenkach do blinów , pancakes -ów, ale można na zwykłej patelni też .
 Jedni wolą na ciepło inni na zimno- i tak i tak są smaczne .



 Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły



Brak komentarzy: