Pulchne- rumiane-pachnące . Dobre na ciepło i zimno .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki
pszennej ( używam Poznańską )
1 szklanka słodkiej
śmietanki ( lub mleka )
1 opakowanie
suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag )
cukier puder
szczypta soli
cynamon
1 duże lub 2 małe
jabłka słodko-winne
olej do smażenia
2 jajka
cukier cynamonowy (
młynek ) do posypania - opcjonalnie
kwaśna śmietana
-opcjonalnie
konfitura z czarnej
porzeczki ( lub inna )-opcjonalnie
syrop klonowy
-opcjonalnie
Zmieszać drożdże z 2
łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki śmietanki. Zostawić na 15 minut.
Do przesianej mąki
dodać resztę śmietanki ( lub mleka ) ,
jajka , rozczyn, 1/2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki cukru pudru , szczyptę soli
.Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .( jak
trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki .
Jabłka obrać , usunąć
gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać z ciastem .
Na patelni rozgrzać
olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać posypane
cukrem cynamonowym ( Młynek ) , cukrem i cynamonem, polane kwaśną śmietaną ,
syropem klonowym lub z konfiturą np. z czarnej porzeczki .
Ja smażę na małych
patelenkach do blinów , pancakes -ów, ale można na zwykłej patelni też .
Jedni wolą na ciepło
inni na zimno- i tak i tak są smaczne .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz