wtorek, 4 czerwca 2013

Zupa z zielonych szparagów z ziemniakami


Sezon szparagowy uważam za otwarty. Co prawda trochę przypadkowo bo kupiłam przeceniony pęczek zielonych szparagów na zupę ( taki wczorajszy). Ale zawsze szparagi. A zupkę szparagowa uwielbiamy. Z reguły robię kremowa do popicia - dziś ugotowałam do niej młodych ziemniaków.





Czas: 30 minut


Składniki:


2 szklanki bulionu warzywnego

1 pęczek szparagów zielonych

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

3 łyżki kopru

5 małych młodych ziemniaków

szczypta soli


Ugotować ziemniaki w mundurkach.



Odcedzić . Obrać i pokroić w plastry. 



W czasie kiedy ziemniaki gotują się umyć delikatnie szparagi  i podzielić na główki i resztę ( jeśli trzeba to dolne części obrać ). 



Główki ( z 2 cm kawałkami szparagów) zalać 3/4 szklanki wody osolonej szczyptą soli i gotować 15 minut  -wyłowić łyżka cedzakową .


Resztę szparagów pokroić i gotować  w bulionie 20 minut .

Zupę + 1 ziemniak i koper zmiksować ,


a następnie  przetrzeć przez sito by pozbyć się włókien.



Dolać śmietankę .


Podawać układając na talerzu pokrojone w plastry ziemniaki i oblewając je zupa . Na wierzchu ułożyć główki szparagów . Posypać koprem.

* Można gotować na lekko osolonej wodzie a nie na bulionie też będzie smaczna.

Brak komentarzy: