Sezon szparagowy uważam za otwarty.
Co prawda trochę przypadkowo bo kupiłam przeceniony pęczek zielonych szparagów
na zupę ( taki wczorajszy). Ale zawsze szparagi. A zupkę szparagowa uwielbiamy.
Z reguły robię kremowa do popicia - dziś ugotowałam do niej młodych ziemniaków.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 szklanki bulionu warzywnego
1 pęczek szparagów zielonych
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki kopru
5 małych młodych ziemniaków
szczypta soli
Ugotować ziemniaki w mundurkach.
Odcedzić . Obrać i pokroić w plastry.
W czasie kiedy ziemniaki gotują się
umyć delikatnie szparagi i podzielić na
główki i resztę ( jeśli trzeba to dolne części obrać ).
Główki ( z 2 cm kawałkami szparagów) zalać
3/4 szklanki wody osolonej szczyptą soli i gotować 15 minut
-wyłowić łyżka
cedzakową .
Resztę szparagów pokroić i gotować
w bulionie 20 minut .
Zupę + 1 ziemniak i koper zmiksować ,
a
następnie przetrzeć przez sito by pozbyć
się włókien.
Dolać śmietankę .
Podawać układając na talerzu pokrojone
w plastry ziemniaki i oblewając je zupa . Na wierzchu ułożyć główki szparagów .
Posypać koprem.
* Można gotować na lekko osolonej wodzie a nie na bulionie też będzie smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz