Galaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W
zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion ,
to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je
,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem
jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet) i kolacja
gotowa. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :)
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki
1 ćwiartka z kurczaka
włoszczyzna bez kapusty
1 duża cebula
1 gałązka maggi ogrodowego
kilka gałązek tymianku
natka pietruszki
6 zielonych oliwek z zalewy
2 łyżeczki żelatyny w
proszku
1 liść laurowy
1 goździk
maggi w płynie
2 ziela angielskie
2 szklanki wody
pieprz mielony
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiec na rumiano na suchej
patelni.
Ułożyć w garnku razem z mięsem i przyprawami. Zalać wodą. Dodać
gałązki maggi i połowę tymianku. Lekko posolić .
Gotować wywar - powinien odparować o połowę.
Wyjąć
mięso i warzywa.
Przecedzić wywar, doprawić maggi , pieprzem mielonym ,
czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć
żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole .
Mięso obrać ze skórek,
chrząstek i kości.
Drobno pokroić .
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w
plasterki.
W pojemniczku ułożyć na dno plasterki marchewki, oliwki i
posypać natka pietruszki i tymianku, a potem mięso .
Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do
ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań
.
* Warzywa użyć na sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz