środa, 5 czerwca 2013

Galaretka drobiowa na włoską nutę



Galaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się coś by nim zalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet) i kolacja gotowa. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :)




Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki

1 ćwiartka z kurczaka 
włoszczyzna bez kapusty
1 duża cebula
1 gałązka maggi ogrodowego
kilka gałązek tymianku
natka pietruszki
6 zielonych oliwek z zalewy
2  łyżeczki żelatyny w proszku
1 liść laurowy
1 goździk
maggi w płynie
2 ziela angielskie
2 szklanki wody
pieprz mielony
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany

Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiec na rumiano na suchej patelni.


Ułożyć w garnku razem z mięsem i przyprawami. Zalać wodą. Dodać gałązki maggi i połowę tymianku. Lekko posolić .


Gotować  wywar - powinien odparować o połowę.


Wyjąć mięso i warzywa.



Przecedzić  wywar,  doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole .



Mięso obrać ze skórek, chrząstek i kości.



Drobno pokroić .



Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.  


W pojemniczku  ułożyć na dno plasterki marchewki, oliwki i posypać natka pietruszki i tymianku, a potem  mięso .



Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły. 



Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

* Warzywa użyć na sałatkę.

Brak komentarzy: