poniedziałek, 17 czerwca 2013

Krupnik z groszkiem i tymiankiem na indyku


Zaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie wywaru na indyku ( a w zasadzie ugotowanie ,,pałki " ze skrzydła indyka - wywar miał powstać niejako przy okazji ) - to postanowiłam na połowie wywaru zrobić krupnik.





Czas: 2,5 godziny


Składniki:


1 ,,pałka" ze skrzydła indyka

3 marchewki

1 mała pietruszka

kawałek selera wielkości pietruszki

1 por ( młody lub 1/3 starego)

1 cebula

1/3 szklanki groszku konserwowego ( lub mrożonego)

2 średniej wielkości ziemniaki

4 łyżki kaszy pęczak

kilka listków ( i kawałek gałązki) lubczyku

1 liść laurowy

1 goździk

2 ziela angielskie

4 ziarna pieprzu czarnego

1 grzybek suszony

1 litr wody

1 łyżka maggi w płynie

sól do smaku

kilka gałązek świeżego tymianku


Kaszę zalać zimną wodą i odstawić - wypłukać i znów zalać wodą ( robić tak kilka razy w czasie gotowania rosołu).



Obrać i umyć warzywa. Odkroić pół marchewki i odłożyć **.


Pokroić  warzywa na mniejsze kawałki.

Obrumienić na suchej patelni by poprzez wydobycie naturalnego karmelu nadać rosołowi koloru i smaku .



Umyte mięso z indyka ,zrumienione warzywa , przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk) ,suszony grzybek , lubczyk włożyć do garnka


i zalać wodą. 



Dodać maggi w płynie i szczyptę soli - doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i gotować aż indyk będzie miękki ( ok.1,5 - 2 godzin ).Gdyby wywar za mocno odparował uzupełnić go wrząca wodą.

Wyjąć mięso i warzywa ,a wywar przecedzić. Odlać 2 szklanki wywaru na potem.***



Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w ósemki.


Odłożoną marchewkę pokroić w większe słupki.




Do wywaru dodać kaszę, ziemniaki i marchew. Gotować 45 minut .




Wrzucić odsączony groszek ( jeśli bierzemy groszek mrożony to trzeba go wrzucić 10 minut wcześniej).

Doprawić zupę do smaku solą.




Podawać posypaną listkami tymianku.


*         Przepis bazę wypatrzyłam na blogu cooking lessons

**       Wrzucam do zupy razem z ziemniakami  przed końcem gotowania  by była jędrna - reszta warzyw wygotuje się  bardzo w rosole


***     Mięso z indyka użyję na pilaw z gotowanym indykiem.
****   Wywar będzie do popicia lub na inną zupę .
***** Marchewke zamroziłam na jarzynkę ( Marchewka z groszkiem i tymiankiem) - a seler i pietruszkę do domieszania do farszu na pierogi lub krokiety 




2 komentarze:

Beata pisze...

Super przepis, lubię pęczak! Z mrożonym groszkiem (lub świeżym) pewnie będzie bardziej kolorowa.

Unknown pisze...

Masz rację. Mamie zachciało sie krupniku :) Przypomniał mi się ten pomysł ( w oryginale to zupa wegetariańska i trochę inaczej robiona) ale chodziło o pęczak , groszek i tymianek razem. Tyle że ja miałam tylko ten w puszce. Swoja drogą muszę kupić mrożony i wrzucić do zamrażarki na wszelki wyp[adek bo bardzo się przydaje.
Ale zupka i tak pyszna.