Jedna z najbardziej znanych
jarzynek. I o dziwo niewielkie modyfikacje sprawiają, że odkrywam całkiem inny
jej smak. Robiłam już z koperkiem, melisą, oprószaną . Teraz wypróbowałam
dodanie do niej tymianku. Muszę przyznać, że zestawienie smaków bardzo udane
tym bardziej, że użyłam marchewki ugotowanej w wywarze .Dodanie soku i skórki pomarańczowej nadaje jej nutkę
kuchni sycylijskiej - choć nie mam pojęcia czy jada się tam marchewkę z
groszkiem jako jarzynkę.
Czas :30 minut
Składniki :
4 marchewki ugotowane ( z rosołu lub innejklarownej zupy lub wywaru na zupę)
1/2 puszki drobnego
konserwowego groszku
4 łyżki usiekanych listków
świeżego tymianku
1 łyżka masła
szczypta soli
4 łyżki soku z pomarańczy
1/3 łyżeczki otartej skórki
pomarańczowej
Wyjętą
z rosołu marchew ostudzić.
Marchewki
pokroić w drobną w kosteczkę .
Odsączyć
groszek .
Wymieszać
marchew, groszek, masło .
Dodać
sok pomarańczowy i otartą skórkę pomarańczową.
Zagotować.
Doprawić
do smaku szczyptą soli .
Wsypać
tymianek i wymieszać.
Jarzynka
nabiera dzięki tymiankowi i pomarańczy lekko ,, miodowego" smaku i
zapachu.
Przy
podawaniu posypać i udekorować tymiankiem.
* Podałam do młodych ziemniaczków odsmażanych i posypanych tymiankiem z jajkiem sadzonym
** Można jarzynkę przed dodaniem tymianku
zasypać odrobiną mąki ( ok. 2 łyżeczki) i zasmażyć mieszając by mąka straciła
posmak surowizny. Dopiero wtedy dodać tymianek i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz