wtorek, 11 czerwca 2013

Naleśniki otrębowe


Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki .




Czas: 30 minut


Składniki:


Naleśniki:


5 pełnych łyżek mąki

2 łyżki otrębów żytnich

1 jajko

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki wody gazowanej

 szczypta soli

1 łyżka oleju



Farsz:

1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka

1 cebula

1 łyżka oleju

3 łyżki usiekanego tymianku

sól

pieprz mielony


Do miski dać mąkę , jajko, 1 łyżkę oleju, proszek do pieczenia, szczyptę soli i otręby .



Dolać mleko i wodę. Zmiksować. Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".



Jeśli trzeba dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość ( jak kwaśna śmietana).

Cebulę obrać i drobno usiekać- usmażyć na szklisto na łyżce oleju.



Zmiksować mięso z kurczaka.

Wymieszać składniki farszu tj. zmielone mięso , cebulę, tymianek. Doprawić solą i  pieprzem .



Rozgrzać natłuszczoną olejem patelnię. Usmażyć 2-4 grubsze naleśniki ( zależy jak dużą mamy patelnię) - ja na średniej usmażyłam 2.



Usmażone naleśniki zsunąć z patelni i odłożyć by przestygły.



Posmarować naleśniki farszem .



Zwijać naleśniki  w rulonik .


Przecinać naleśniki na pół na ukos.



Podawać podsmażone na rumiano z bulionem do popicia ( może być inna czysta zupa).



* Podstawowe zasady smażenia naleśników , oszczędnościowego farszu , robienia naleśnikowych krokietów można przeczytać TU 

Brak komentarzy: