poniedziałek, 10 czerwca 2013

Rosół z pierożkami i tymiankiem


Pracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem  trzeba z korpusu obrać drobne kawałki mięsa i zrobić farsz , a potem lepić pierożki.





Czas : 2,5 godziny


Składniki :


Na rosół :


1 kg tzw. porcji rosołowej czyli tego co zostanie po wycięciu piersi i udek z dużego kurczaka

1 ,,pałka" ze skrzydła indyka
2 skrzydełka z kurczaka

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera wielkości użytej pietruszki

1/2 pora

1 cebula

1 suszony grzybek ( mały)

1 goździk

gałązka lubczyku

maggi w płynie do smaku

sól do smaku

6 szklanek wody

1 łyżka usiekanego tymianku do posypania


Na pierożki:


3/4  szklanki mięsa z rosołu

1/2 szklanki mąki + do podsypywania

1/4 szklanki wrzącej wody

3 łyżki usiekanego świeżego tymianku

szczypta mielonego pieprzu

szczypta soli



Mięso ( korpus) umyć i podzielić na kawałki .Dołożyć ,,pałkę" z indyka i skrzydełka.

Obrać i umyć warzywa . Opiec na suchej  patelni na rumiano.



Wrzucić do garnka mięso, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Zagotować . Odszumować.



Zmniejszyć gaz i gotować  przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, )*
Wyjąć mięso i warzywa ** .


Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 4 szklanek) .



Doprawić maggi .Podzielić na połowę - jedna będzie podana jako rosół z pierożkami dla 2 osób, druga część na potem na inną zupę,***

Odłożyć ,,pałkę" ze skrzydła indyka na inne danie.****




Obrać z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry i chrząstki odrzucić). Zmiksować . Doprawić usiekanym tymiankiem i mielonym pieprzem.



Do pół szklanki mąki  ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją.



Wyrobić podsypując mąka w miarę potrzeby. 



Ciasto rozwałkować. Wycinać kieliszkiem do jajek.


Nakładać farsz i zlepiać pierożki ( z tej porcji wyszło mi 40 małych pierożków  - resztę farszu zostawić do naleśników ).



Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.



Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerzach .Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno usiekanym tymiankiem.


*      Gdyby woda za mocno odparowywała uzupełniać wrzątkiem.


**    Z warzyw robię sałatkę.


**     Połowę rosołu wykorzystuję na inna zupę lub bulion do popicia podany z naleśnikami z reszta farszu od pierożków ( dodaję podsmażoną cebulkę) 



Brak komentarzy: