Polędwica
ma to do siebie , że dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi
smakami. Pyszna jest z grzybami , ale i z czosnkiem. Gotowana w sosie
chrzanowym albo jako bitki. Robię ja też w rozmarynie i tymianku. Dziś przyszła
pora na tymianek.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki:
1 średnia polędwica wieprzowa
2
garści świeżego tymianku
1/2
łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu
sól
2
małe liście laurowe
2
ziela angielskie
5
ziaren pieprzu czarnego
1,5
cebuli
2
łyżki oleju z pestek winogron
1/2
łyżki masła
0,5
szklanki wody
5-6
małych ziemniaków młodych
Przygotować
marynatę z 2 łyżek oleju, pieprzu, szczypty soli i papryki.
Umytą polędwicę osuszyć. Dobrze wymieszać
i pastą natrzeć mięso.
Przekroić na 4
kawałki. Lekko rozpłaszczyć i pokryć
dokładnie marynatą każdy kawałek. Odłożyć w chłodne miejsce na godzinę .
Na
patelni rozgrzać resztę oleju i wrzucić listki laurowe , ziele angielskie i
pieprz ziarnisty. Dołożyć 3/4 tymianku w gałązkach i smażyć chwilę.
Dołożyć
mięso i obsmażyć polędwicę na rumiano.
Położyć
obok polędwicy pokrojoną w grube kawałki cebulę i zrumienić ją.
Podlać
1/2 szklanki wody i zagotować. Przykryć
i dusić na małym gazie aż mięso będzie tak miękkie .Jeśli trzeba podlewać woda
w czasie duszenia - jednak na koniec ma zostać tylko kilka łyżek płynu.
W
czasie gdy mięso się dusi -obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
w całości. Odcedzić.
Usunąć
tymianek , liście laurowe , ziele i pieprz z sosu. Włożyć odcedzone ziemniaki i
mieszając obtoczyć w sosie od polędwicy. Chwilę piec by się zrumieniły i
przeszły smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz