niedziela, 9 czerwca 2013

Polędwica wieprzowa z tymiankiem


Polędwica ma to do siebie , że dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami. Pyszna jest z grzybami , ale i z czosnkiem. Gotowana w sosie chrzanowym albo jako bitki. Robię ja też w rozmarynie i tymianku. Dziś przyszła pora na tymianek.





Czas : 1,5 godziny


Składniki:


1 średnia polędwica wieprzowa

2 garści świeżego tymianku

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

sól

2 małe liście laurowe

2 ziela angielskie

5 ziaren pieprzu czarnego

1,5 cebuli

2 łyżki oleju z pestek winogron

1/2 łyżki masła

0,5 szklanki wody

5-6 małych ziemniaków młodych



Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, pieprzu, szczypty soli i papryki.


Umytą  polędwicę osuszyć. Dobrze wymieszać i  pastą natrzeć mięso.



Przekroić na 4 kawałki. Lekko rozpłaszczyć i  pokryć dokładnie marynatą każdy kawałek. Odłożyć w chłodne miejsce na godzinę .



Na patelni rozgrzać resztę oleju i wrzucić listki laurowe , ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dołożyć 3/4 tymianku w gałązkach i smażyć chwilę.

Dołożyć mięso i obsmażyć polędwicę na rumiano.

Położyć obok polędwicy pokrojoną w grube kawałki cebulę i zrumienić ją. 



Podlać 1/2 szklanki  wody i zagotować. Przykryć i dusić na małym gazie aż mięso będzie tak miękkie .Jeśli trzeba podlewać woda w czasie duszenia - jednak na koniec ma zostać tylko kilka łyżek płynu.

W czasie gdy mięso się dusi -obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w całości. Odcedzić.

Usunąć tymianek , liście laurowe , ziele i pieprz z sosu. Włożyć odcedzone ziemniaki i mieszając obtoczyć w sosie od polędwicy. Chwilę piec by się zrumieniły i przeszły smakiem.




Brak komentarzy: