I znów pulpety. Tym razem w
klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą.
Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym ze świeżych czy
mrożonych grzybów .Dla mnie taki sos musi być z grzybów suszonych- tylko taki
mi smakuje. Nawet gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a
sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek.
Czas: 45 minut
Składniki:
Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 średnia bułka ( miąższ bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki)
1/3 szklanki mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z
kostki)
mąka do oprószenia
Na sos:
1/2 szklanki pokruszonych suszonych
grzybów
2 łyżki masła
1 łyżka masła kurkowego *
1,5 łyżki mąki
1/2 szklanka wywaru z gotowania
pulpetów
1 szklanka wywaru z gotowania grzybów
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
maggi w płynie do smaku
Grzyby zalać szklanką letniej wody i
zostawić namoczone na minimum godzinę.
Ugotować w wodzie w której się gotowały.
Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno.
Nastawić wywar warzywny na gotowanie
pulpetów *.
Pokroić miąższ bułki w drobną kostkę i zalać mlekiem.
Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn.
Do mielonego dodać jajko , bułkę.
Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w płynie.
Podzielić na 12 części ( można zrobić
większe) i oprószyć mąką.
Gotować w wywarze 20 minut.
Wyjąć łyżka cedzakową.
W garnuszku roztopić masło i wsypać
mąkę -zamieszać.
Wrzucić pokrojone grzyby ( jeśli mamy dodać Masło kurkowe).
Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania
grzybów i śmietanką.
Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku
maggi w płynie.
Włożyć pulpety do sosu i dusić parę
minut.
Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana)
ugotowaną na sypko i surówką.
* Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale
jest to kaprys - sos jest lepszy ale bez też nic mu nie brakuje ( przepis na
Masło kurkowe mam zamieszczony pod tą nazwą ).
7 komentarzy:
moje smaki, właśnie tak lubię, sos grzybowe z suszonych kapeluszy i do tego kasza, pycha!
pyszny pomysł:)
uwielbiamy pulpeciki. Pyszny przepis !!
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Tak będzie wyglądał m€j dzisiejszy obiad.
właśnie skończyłem to robić tyle że bulion bez kostki a na samych warzywach :) :) :) czekamy na gości, podajemy z kuskusem i ogórkami konserwowymi. dzięki za inspirację
Poezja smaków. Od tego przepisu nauczyłam się robić sosy. Przepisy Babcigramolki to najlepsze przepisy. Dziękuję
Dziękuję- miło mi.
Prześlij komentarz