wtorek, 25 czerwca 2013

Pulpety w sosie grzybowym


I znów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym ze świeżych czy mrożonych grzybów .Dla mnie taki sos musi być z grzybów suszonych- tylko taki mi smakuje. Nawet gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek.



Czas: 45 minut


Składniki:


Na pulpety:


1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1 średnia bułka ( miąższ  bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki)

1/3 szklanki mleka

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

maggi w płynie do smaku

1 łyżeczka majeranku

1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)

mąka do oprószenia


Na sos:


1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów

2 łyżki masła

1 łyżka masła kurkowego *

1,5 łyżki mąki

1/2 szklanka wywaru z gotowania pulpetów

1 szklanka wywaru z gotowania grzybów

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

maggi w płynie do smaku



Grzyby zalać szklanką letniej wody i zostawić namoczone na minimum godzinę.


Ugotować w wodzie w której się gotowały.


Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno.

Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *.


Pokroić  miąższ bułki w drobną kostkę i zalać mlekiem. Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn.

Do mielonego dodać jajko , bułkę. 


Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w płynie.




Podzielić na 12 części ( można zrobić większe) i oprószyć mąką.



Gotować w wywarze 20 minut.



Wyjąć łyżka cedzakową.




W garnuszku roztopić masło i wsypać mąkę -zamieszać.



Wrzucić pokrojone grzyby ( jeśli mamy dodać Masło kurkowe).

Rozprowadzić zasmażkę wywarem z gotowania  pulpetów zmieszanym z wywarem z gotowania grzybów i śmietanką.

Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku maggi w płynie.


Włożyć pulpety do sosu i dusić parę minut.

Pulpety podawać  z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną  na sypko i surówką.


* Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy ale bez też nic mu nie brakuje ( przepis na Masło kurkowe mam zamieszczony pod tą nazwą ).

7 komentarzy:

SMAKOWE KUBKI pisze...

moje smaki, właśnie tak lubię, sos grzybowe z suszonych kapeluszy i do tego kasza, pycha!

Unknown pisze...

pyszny pomysł:)

Kasia S, pisze...

uwielbiamy pulpeciki. Pyszny przepis !!

Pozdrawiamy serdecznie

Tapenda

Anonimowy pisze...

Tak będzie wyglądał m€j dzisiejszy obiad.

sitek pisze...

właśnie skończyłem to robić tyle że bulion bez kostki a na samych warzywach :) :) :) czekamy na gości, podajemy z kuskusem i ogórkami konserwowymi. dzięki za inspirację

Anonimowy pisze...

Poezja smaków. Od tego przepisu nauczyłam się robić sosy. Przepisy Babcigramolki to najlepsze przepisy. Dziękuję

Unknown pisze...

Dziękuję- miło mi.