czwartek, 27 czerwca 2013

Sałatka z żółtej fasoli( do grilla)


Początek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie  możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną itd., itp. Czasem robię na zimno - sałatkę , a w zasadzie sałatki z różnymi dodatkami. Wystarczy polać prostym dresingiem, posypać koprem i już. Można podawać np. do mięs z grilla.




Czas: 30 minut


Składniki:


20 dag żółtej fasolki szparagowej

1/4 szklanki pokrojonego kopru

4 jędrne rzodkiewki

2  ziemniaki

4 łyżki oleju z pestek winogron

1 łyżka soku z cytryny

sól

cukier

pieprz mielony


Ziemniaki  ugotować w mundurkach.


Odcedzić- obrać , okroić w pół plasterki.



Zabezpieczyć folią by nie obeschły- a jeszcze lepiej gotować w tym samym czasie co fasolkę).


Umyć fasolę i rzodkiewki.


Z fasolek obciąć końcówki ( odciąć zbrązowiałe części). Gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru* ok. 25 minut.**



Gdy jest już miękka odcedzić i przelać zimną wodą.



Większe fasolki przekroić na pół - mniejsze zostawić w całości.



Przygotować dresing mieszając olej z sokiem z cytryny. Doprawić solą , cukrem i szczyptą pieprzu.



Rzodkiewki zetrzeć w plasterki na tarce jarzynowej na ostrzu do mizerii ( lub pokroić w bardzo drobne plasterki).



Delikatnie wymieszać fasolę, ziemniaki , rzodkiewkę i koper.



Polać przygotowanym dresingiem i odstawić do lodówki by się smaki wymieszały.



Podawać schłodzoną.



*   Daję na 1,5 litra wody pełną łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.

** Czas gotowania zależy od tego jak młoda jest fasolka - trzeba po prostu sprawdzać. Ja jeśli fasolka jest cienka po 15 minutach wyjmuję jedną i próbuję , gdy jeszcze jest za surowa gotuje dalej , po 5  minutach znowu i tak do momentu aż będzie dobra.

2 komentarze:

SMAKOWE KUBKI pisze...

Najbardziej lubię z bułeczką tartą i masłem.
Z dresingiem bardzo mi się podoba, po szparagowym sezonie,nowa apetyczna propozycja

Unknown pisze...

wygląda smacznie:)