Typowe letnie danie . Same warzywa
podane na delikatnym kremowym puree ziemniaczanym. Ważne , że nie wymaga wielu
pracy przy przygotowaniu - można przygotować poszczególne etapy wcześniej i
tylko dokończyć potrawę bezpośrednio przed posiłkiem.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 okrągłe cukinie
2 młode , cienkie marchewki ( lub 1
normalna)
1/2 szklanki groszku konserwowego
4 ziemniaki
2 łyżki masła
sól
szczypta cukru
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka mąki
2 łyżki usiekanego koperku
2 małe ogórki do dekoracji ( lub małe
pokarbowane listki sałaty )
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
Obrać marchewkę i pokroić w drobną
kostkę. Zalać wodą , lekko posolić i dodać szczyptę cukru. Ugotować do
miękkości.
Odcedzić. Dodać masło , groszek
i koperek. Wymieszać i podgrzać by masło
się rozpuściło.
Zasypać mąką i zagotować .Doprawić do smaku .
Z cukinii ściąć ,, czapeczki".
Wydrążyć delikatnie pestki
i w ich miejsce nałożyć marchew z groszkiem.
Obrać ziemniaki- umyć pokroić w małe
kawałki.
W garnku do gotowania na parze ułożyć
cukinie i ziemniaki. Gotować 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku).
Wyjąć ziemniaki ( cukinie zostawić by
nie ostygły) - dodać do nich masło , śmietankę i szczyptę soli .
Utrzeć na
kremowe puree.
Ogórki powycinać w ozdobne spiralki (
ja mam do tego specjalna maszynkę ale można to zrobić nożykiem).Ułożyć w misce
. Skropić olejem, sokiem z cytryny , lekko posolić.
Na talerzu ułożyć ,, rozetę " z
ogórka ( lub sałaty).
Na ogórku ułożyć warstwę puree, a na
tym postawić cukinię ( można ją naciąć by było widać farsz )
* Można potraktować tą potrawę jako
samodzielne danie wegetariańskie ( zamiast masła i śmietanki użyć wtedy
produktów sojowych), lub jako danie jarskie lub jako dodatek do II Dania - jak
nam jest wygodnie.
1 komentarz:
świetnie wygląda, pięknie podane:)
Prześlij komentarz