niedziela, 21 lipca 2013

,,Indykomięs,, z warzywami


Nazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś jednogarnkowego, pachnącego aromatycznym rosołem ( a w zasadzie mocnym wywarem indyczo -warzywnym).






Czas: 1,5 godziny


Składniki:


2 pałki ze skrzydła indyka

ósemka małej  młodej kapusty

1-2 duże marchew

1 pietruszka

kawałek selera wielkości pietruszki

1/2 pora ( zielona część)

1 duża cebula

1/2 dużej papryki żółtej

1 pomidor

2 średniej wielkości ziemniaki

1 duży liść laurowy

2 ziela angielskie

4 ziarna czarnego pieprzu

2 goździki

1 gałązka lubczyku

6 szklanek wody

1/3 łyżeczki soli

maggi w płynie

natka pietruszki

młode listki tymianku


Obrać, umyć i podzielić na kawałki warzywa ( prócz pomidora i ziemniaków).Osuszyć. Włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i doprowadzić do karmelizacji zawartych w nich naturalnych cukrów.



Gdy warzywa lekko się zrumienią przełożyć do sporego garnka i dodać przyprawy i umyte mięso. Zalać wodą -wsypać sól i wlać 1 łyżkę maggi. 

Gotować  1 godzinę na małym gazie.



Dołożyć obrane i umyte ziemniaki , a po 15 minutach przekrojonego na ćwiartki pomidora.



Wyłowić mięso i warzywa.



Wywar ( bulion) przecedzić i doprawić do smaku ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 2.5-3 szklanek)



Odrzucić przyprawy, cebulę, wierzchnie liście z pora i podrumienione liście kapusty , gałązkę lubczyku( ściągam też skórkę z papryki i pomidora).



Układać na talerzu po 1 pałce ( można obrać od kości i odrzucić skórę) , podzielone na kawałki warzywa , ziemniak- oblać niewielką ilością gorącego rosołu.


Posypać  listkami natki pietruszki i tymianku.


Osobno podawać po kubeczku bulionu do popicia.

1 komentarz:

Unknown pisze...

wygląda świetnie, ciekawy pomysł:)