Nazwa przepisu to zabawa słowem. Może
być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś
podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś
jednogarnkowego, pachnącego aromatycznym rosołem ( a w zasadzie mocnym wywarem
indyczo -warzywnym).
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
2 pałki ze skrzydła indyka
ósemka małej młodej kapusty
1-2 duże marchew
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 pora ( zielona część)
1 duża cebula
1/2 dużej papryki żółtej
1 pomidor
2 średniej wielkości ziemniaki
1 duży liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
2 goździki
1 gałązka lubczyku
6 szklanek wody
1/3 łyżeczki soli
maggi w płynie
natka pietruszki
młode listki tymianku
Obrać, umyć i podzielić na kawałki
warzywa ( prócz pomidora i ziemniaków).Osuszyć. Włożyć na rozgrzaną, suchą
patelnię i doprowadzić do karmelizacji zawartych w nich naturalnych cukrów.
Gdy
warzywa lekko się zrumienią przełożyć do sporego garnka i dodać przyprawy i
umyte mięso. Zalać wodą -wsypać sól i wlać 1 łyżkę maggi.
Gotować 1 godzinę na małym gazie.
Dołożyć obrane i
umyte ziemniaki , a po 15 minutach przekrojonego na ćwiartki pomidora.
Wyłowić mięso i warzywa.
Wywar ( bulion) przecedzić i doprawić
do smaku ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 2.5-3 szklanek)
Odrzucić przyprawy, cebulę,
wierzchnie liście z pora i podrumienione liście kapusty , gałązkę lubczyku( ściągam też skórkę z papryki i pomidora).
Układać na talerzu po 1 pałce ( można
obrać od kości i odrzucić skórę) , podzielone na kawałki warzywa , ziemniak-
oblać niewielką ilością gorącego rosołu.
Posypać listkami natki pietruszki i tymianku.
Osobno podawać po kubeczku bulionu do
popicia.
1 komentarz:
wygląda świetnie, ciekawy pomysł:)
Prześlij komentarz