Potrawa z klasyki kuchni
hiszpańskiej. Występuje w tak wielu wersjach , że chyba co dom i gospodyni to
inny przepis. Ważne żeby były ziemniaki
i jajka. To taki ,, wiejski" omlet. Syte, smaczne i co najważniejsze można
zrobić z tego co jest w domu.
Czas: 45 minut ( lub 15 minut jeśli
mamy ugotowane ziemniaki)
Składniki:
3 ziemniaki
10 kostek sera Feta z solanki *
2 jajka
3 łyżki słodkiej śmietanki
1 duża cebula
4 plastry pomidora
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz czarny mielony
1/2 łyżki usiekanych listków tymianku
1/2 łyżki usiekanych igiełek
rozmarynu
1/2 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 łyżka usiekanej młodej dymki
Ziemniaki ( umyte) ugotować w
mundurkach.
Odcedzić . Ostudzić i obrać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju .
Cebulę obrać i pokroić w pół
plasterki. Pokroić w grube plastry ziemniaki.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i
zeszklić cebulę. .
Ułożyć pomiędzy cebulą plastry ziemniaków i usmażyć je na rumiano z
obu stron.
Wlać na patelnie resztę oleju.
Wrzucić posiekany rozmaryn , natkę i tymianek.
Jajka roztrzepać ze śmietanką
zalać
zawartość patelni.
Pomidor ułożyć na masie jajecznej
wylanej na ziemniaki i cebulę.
Wetknąć w masę kostki Fety.
Posolić i posypać pieprzem.
Posypać usiekaną dymką.
Przykryć i doprowadzić do ścięcia jajek
( można wstawić patelnię do piekarnika i zapiec pod grillem).
Podawać obłożoną listkami sałat.
Posypywać usiekaną dymką.
* Tu akurat Feta ale można dać inny
ser bliższy kuchni hiszpańskiej
** Można całość robić na raty (
gotować ziemniaki, smażyć ziemniaki, smażyć cebulę) układając w foremce do
zapiekania i w ostatnim momencie zalewać masą jajeczno-śmietankową i zapiekać w
piekarniku.
1 komentarz:
świetnie wygląda:)
Prześlij komentarz