poniedziałek, 29 lipca 2013

Knedel serowo-kokosowy


Przygotowywanie kopytek , knedli czy leniwych w ilościach hurtowych dla dwójki prawie dorosłych wnuków ( to znaczy jeden już pełnoletni , a drugi wysoki jak wieża i do dorosłości ciut ciut brakuje to nie jest moje marzenie. A , że Bunia zrobiła sie leniwa ostatnio :)" . Zamiast robić stos małych knedli - przygotowuje jeden , a potem kroi na plastry.

Gotuję w folii spożywczej na parze i mam 1/10 roboty.







Czas : 1 godzina



Składniki :



60 dag tłustego białego sera

2 jajka

1 szklanka mąki + trochę do podsypania

1 opakowanie wiórek kokosowych lub jeśli mamy to 1 szklankę mąki kokosowej

szczypta soli

½ kostki  masła

2 łyżki bułki tartej

4 łyżki cukru brązowego trzcinowego nie rafinowanego

4 nektarynki



Wiórki kokosowe zmielić na mączkę kokosową -dodać jajka i zmiksować.



Zmielić ser w robocie ( lub malakserze).


Połączyć  szczyptę soli, mąkę,  ser , masę kokosowo-jajeczną. 

Wyrobić na sprężystą masę.


Ciasto wyłożyć na folię spożywczą . Zwinąć za pomocą folii w rulon . Zawinąć folią dokładnie .( można robić 1 duży lub np. 3-4 mniejsze knedle).



Gotować  na parze 30- 45 minut na małym gazie *.



Na sucha patelnię wsypać bułkę tartą i zrumienić mieszając. Dołożyć masło, a potem cukier trzcinowy. Zamieszać.



Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii.

Pokroić w plastry.



Z nektarynek usunąć pestki i pokroić je w plastry.



Podawać plastry knedla polane masłem z bułką i cukrem  , obkładając nektarynkami.  




* Sprawdzamy czy jest gotowy wbijając przez folię na środku knedla  patyczek do ciasta - jak jest suchy to knedel jest ugotowany.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda rewelacyjnie:)trzeba wypróbować.Pozdrawiam Cię serdecznie.

Unknown pisze...

fajny pomysł, jadłam knedle ale nigdy nie robiłam ich sama:)

Kulinarny Zenit pisze...

Super przepis... koniecznie będę musiała zrobić kiedyś takie knedle... bardzo podoba mi się dodatek do nich w postaci bułki tartej :)