Przygotowywanie kopytek ,
knedli czy leniwych w ilościach hurtowych dla dwójki prawie dorosłych wnuków (
to znaczy jeden już pełnoletni , a drugi wysoki jak wieża i do dorosłości ciut
ciut brakuje to nie jest moje marzenie. A , że Bunia zrobiła sie leniwa ostatnio
:)" . Zamiast robić stos małych knedli - przygotowuje jeden , a potem kroi
na plastry.
Gotuję w folii spożywczej na
parze i mam 1/10 roboty.
Czas : 1 godzina
Składniki :
60 dag tłustego białego sera
2 jajka
1 szklanka mąki + trochę do podsypania
1 opakowanie wiórek kokosowych lub jeśli mamy to 1
szklankę mąki kokosowej
szczypta soli
½ kostki masła
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru brązowego trzcinowego nie rafinowanego
4 nektarynki
Wiórki kokosowe zmielić na mączkę kokosową -dodać jajka i zmiksować.
Zmielić ser w
robocie ( lub malakserze).
Połączyć szczyptę soli, mąkę, ser , masę kokosowo-jajeczną.
Wyrobić na
sprężystą masę.
Ciasto wyłożyć na folię spożywczą . Zwinąć za pomocą
folii w rulon . Zawinąć folią dokładnie .( można robić 1 duży lub np. 3-4
mniejsze knedle).
Gotować na parze 30- 45
minut na małym gazie *.
Na sucha patelnię wsypać bułkę tartą i zrumienić
mieszając. Dołożyć masło, a potem cukier trzcinowy. Zamieszać.
Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii.
Pokroić w plastry.
Z nektarynek usunąć pestki i pokroić je w plastry.
Podawać plastry knedla polane masłem z bułką i
cukrem , obkładając nektarynkami.
3 komentarze:
Wygląda rewelacyjnie:)trzeba wypróbować.Pozdrawiam Cię serdecznie.
fajny pomysł, jadłam knedle ale nigdy nie robiłam ich sama:)
Super przepis... koniecznie będę musiała zrobić kiedyś takie knedle... bardzo podoba mi się dodatek do nich w postaci bułki tartej :)
Prześlij komentarz