O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 19 lipca 2013

Szczupak i cukinia gotowane na parze


Kupiłam dziś małe okrągłe cukinie. Mają zielono-szary kolor. Są bardzo miękkie i smaczne . Postanowiłam ugotować je na parze razem z dzwonkami  szczupaka i ziemniakami. Postawiłam na delikatne doprawienie tak by nie zdominować smaku ryby i cukinii. Podaję składniki na 1 porcję.





Czas: 30 minut


Składniki :


1 małe dzwonko ze szczupaka

1 mała okrągła cukinia

2 średniej wielkości ziemniaki

kawałek marchewki ( tak ze 2 cm )

1 cytryna

4 liście sałaty

sól

1,5 łyżki masła

1 łyżka słodkiej śmietanki

kilka gałązek kopru

kilka gałązek tymianku

kilka gałązek natki pietruszki


Szczupaka umyć i osuszyć zalać sokiem z cytryny i zostawić na 10 minut.



W tym czasie nastawić w garnku do gotowania na parze wodę w dolnym garnku.

Obrać i umyć ziemniaki i marchew. Pokroić na drobne kawałki. Ugotować do miękkości na parze.



Wyjąć .  Ziemniaki ugnieść na puree i utrzeć z pół łyżki masła i śmietanką. Marchew pokroić w kosteczkę i zmieszać z puree.


Zawinąć w folię spożywczą.



Cukinie umyć. Przekroić na pół



usunąć delikatnie gniazda nasienne. 



W każdą połówkę włożyć po pół łyżeczki masła. Posolić.

W garnku sicie służącym do gotowania ułożyć na dnie liście sałaty , a na nich gałązki kopru ,kilka gałązek tymianku i natki pietruszki.



Na liściach sałaty i ziołach położyć cukinie i dzwonka ze szczupaka. Obok położyć puree ziemniaczane w folii.

Gotować 15 minut.

Zrumienić na małej patelni masło. Wcisnąć do niego odrobinę soku z cytryny.



Wyjąć rybę , cukinię  i puree .




Cukinię napełnić puree ziemniaczanym .Polać masłem i udekorować listkami tymianku .



1 komentarz:

Justyna Bąk pisze...

pyszny zdrowy obiad:)