Kupiłam dziś małe okrągłe cukinie.
Mają zielono-szary kolor. Są bardzo miękkie i smaczne . Postanowiłam ugotować
je na parze razem z dzwonkami szczupaka
i ziemniakami. Postawiłam na delikatne doprawienie tak by nie zdominować smaku
ryby i cukinii. Podaję składniki na 1 porcję.
Czas: 30 minut
Składniki :
1 małe dzwonko ze szczupaka
1 mała okrągła cukinia
2 średniej wielkości ziemniaki
kawałek marchewki ( tak ze 2 cm )
1 cytryna
4 liście sałaty
sól
1,5 łyżki masła
1 łyżka słodkiej śmietanki
kilka gałązek kopru
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
Szczupaka umyć i osuszyć zalać sokiem
z cytryny i zostawić na 10 minut.
W tym czasie nastawić w garnku do
gotowania na parze wodę w dolnym garnku.
Obrać i umyć ziemniaki i marchew.
Pokroić na drobne kawałki. Ugotować do miękkości na parze.
Wyjąć .
Ziemniaki
ugnieść na puree i utrzeć z pół łyżki masła i śmietanką. Marchew pokroić w
kosteczkę i zmieszać z puree.
Zawinąć w folię spożywczą.
Cukinie umyć. Przekroić na pół
usunąć delikatnie gniazda nasienne.
W każdą połówkę włożyć po pół
łyżeczki masła. Posolić.
W garnku sicie służącym do gotowania
ułożyć na dnie liście sałaty , a na nich gałązki kopru ,kilka gałązek tymianku
i natki pietruszki.
Na liściach sałaty i ziołach położyć
cukinie i dzwonka ze szczupaka. Obok położyć puree ziemniaczane w folii.
Gotować 15 minut.
Zrumienić na małej patelni masło.
Wcisnąć do niego odrobinę soku z cytryny.
Cukinię napełnić puree ziemniaczanym .Polać masłem i udekorować listkami tymianku .
1 komentarz:
pyszny zdrowy obiad:)
Prześlij komentarz