piątek, 19 lipca 2013

Zakwaszana jarzynka z kalarepki


Jak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę .



Czas : 30 minut

Składniki :
2 kalarepki
4 marchewki                    
2 łyżki masła
4 łyżki usiekanego koperku
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku

Kalarepki  i marchewki obrać . Pokroić w kostkę , zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ) , lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ) .Dodać  masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając . Doprawić do smaku szczyptą cukru , solą i sokiem z cytryny .
Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową - można też zasypać mąką i zagęścić - ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata - pyszna .

Brak komentarzy: