niedziela, 28 lipca 2013

Zrazy zawijane ze schabu w cebuli


Odmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można potem zamrozić je z sosem.

Podałam z polentą z kaszy





Czas : 1,5 godziny


Składniki :

4 duże kotlety schabowe bez kości

4 cienkie paseczki wędzonej słoninki ( tak by były krótsze niż szerokość kotleta , a grubości ok 0,5 cm )

4 łyżki drobno pokrojonej surowej wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska  inne wędzonki )

1 średniej wielkości korniszon przekrojony na ćwiartki

4 paski skórki z razowca ( długości takiej by mieściła się na kotlecie )

4 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy

mielony pieprz

sól

4 średniej wielkości cebule

4 łyżki mąki

2 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki masła

maggi lub inna przyprawa do zup lub sosów ( kto lubi może użyć kostkę pieczeniową * )

2,5 szklanki  wody


Kotlety rozklepać na duże , foremne płaty. Posmarować musztardą  Posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć kawałek skórki razowca, kawałek korniszona, łyżkę wędzonki, pasek słoninki, kilka ,, piórek " cebuli. Założyć brzegi. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać tłuszcze i obsmażyć zrazy na rumiano. Przełożyć do garnka. Na pozostały na patelni tłuszcz wsypać pokrojoną drobno cebulę i usmażyć na rumiano. Dołożyć do zrazów. Zalać wodą . Wlać maggi ( lub dołożyć  1/2 kostki bulionowej) i dusić ok 1 godziny , aż cebula się rozgotuje a płyn odparuje o połowę tworząc rumiany, gesty sos ,  doprawić do smaku.






* Dodaję  maggi lub  kostkę pieczeniową bo robiłam tylko 4 zrazy i sos potrzebował ,,dosmaczenia".

1 komentarz:

Unknown pisze...

bardzo fajny pomysł na obiad:) bardzo lubię zrazy:)