Odmian
zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować
w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak
wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można
potem zamrozić je z sosem.
Podałam z polentą z kaszy
Podałam z polentą z kaszy
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
4
duże kotlety schabowe bez kości
4
cienkie paseczki wędzonej słoninki ( tak by były krótsze niż szerokość kotleta
, a grubości ok 0,5 cm )
4
łyżki drobno pokrojonej surowej wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka
krotoszyńska inne wędzonki )
1
średniej wielkości korniszon przekrojony na ćwiartki
4
paski skórki z razowca ( długości takiej by mieściła się na kotlecie )
4
płaskie łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
mielony
pieprz
sól
4
średniej wielkości cebule
4
łyżki mąki
2
łyżki oleju z pestek winogron
2
łyżki masła
maggi
lub inna przyprawa do zup lub sosów ( kto lubi może użyć kostkę pieczeniową * )
2,5
szklanki wody
Kotlety
rozklepać na duże , foremne płaty. Posmarować musztardą Posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć kawałek
skórki razowca, kawałek korniszona, łyżkę wędzonki, pasek słoninki, kilka ,,
piórek " cebuli. Założyć brzegi. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami lub
związać nitką .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać tłuszcze i obsmażyć zrazy na
rumiano. Przełożyć do garnka. Na pozostały na patelni tłuszcz wsypać pokrojoną
drobno cebulę i usmażyć na rumiano. Dołożyć do zrazów. Zalać wodą . Wlać maggi ( lub dołożyć 1/2 kostki bulionowej) i dusić ok 1 godziny , aż cebula się rozgotuje a płyn odparuje
o połowę tworząc rumiany, gesty sos , doprawić do smaku.
* Dodaję maggi lub kostkę pieczeniową bo robiłam tylko 4 zrazy i sos potrzebował ,,dosmaczenia".
1 komentarz:
bardzo fajny pomysł na obiad:) bardzo lubię zrazy:)
Prześlij komentarz