Od zawsze jeśli ktoś
w domu chorował podawało mu się do picia bulion. I to zarówno przy
przeziębieniach jak i w przypadku innych chorób jako wzmocnienie. Ostatnio i
Mama i ja mamy trochę problemów ze zdrowiem i nie bardzo mamy ochotę na
jedzenie, a taki bulion zasypany kaszą da się po prostu wypić.
Czas : 2 godziny
Składniki :
1 duża ,,pałka"
z indyka
1 górna część udka z
kurczaka
3 skrzydełka z
kurczaka
1/2 kręgosłupa z
kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 małe cebule
1/3 pora
3 małe liście laurowe
1 goździk
2 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu
czarnego
ok.6 łyżeczek kaszki
kukurydzianej błyskawicznej
2 łyżeczki kaszy
manny
kilka gałązek
lubczyku
1/3 łyżeczki soli
maggi w płynie
4 szklanki wody
Umyć mięso.Zalać
wodą i zagotować.
Zlać płyn , a mięso opłukać. Włożyć do czystego garnka.
Obrać i umyć warzywa.
Pokroić na kawałki .
Warzywa opiec na suchej patelni ( cebule kłaść bez obierania )
.Obok warzyw wrzucić przyprawy .
Przełożyć do garnka obok mięsa .
Zalać wodą. Posolić.
Doprowadzić do
wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.
Wrzucić lubczyk i
gotować jeszcze ok. 45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać
dolewając wrzącej wody).
Wyjąć mięso i warzywa
, bulion przecedzić.
Kaszę wymieszać z 1/4
szklanki zimnej wody i wlać do bulionu( powinno go zostać na koniec gotowania
ok. 2 szklanki ).Gotować 10 minut aż kasza się ,, rozklei".
Doprawić zupę do
smaku maggi.
1)-Mięso na bulion
specjalnie dobieram różnorodne bo z takiego najlepiej się wygotowuje
aromatyczny wywar - lotki , kręgosłup , skrzydełka dają ,,kleistość", a
indyk i udko smak.
2)-Nie określam
dokładnie ilości kaszy bo czasem zostanie więcej bulionu , a czasem mniej -
zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w bulionie i
będzie za rzadki to dosypuję po trochę i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o
to by zupa była gęstości ciasta naleśnikowego.
3)-Z mięsa z zupy
można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi
pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp( z drobnego) , a pałkę i udko użyć na drugi obiad.
4)-Z warzyw z zupy
robię sałatkę lub jarzynkę
5)-Marchew z zupy
można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem).
2 komentarze:
Grażynko, przy zdrowotnych kłopotach kiedy taki bulion ma być pożywny i zdrowszy to polecam zastąpić kaszkę mannę jaglaną - zdecydowanie zdrowsza i polecana nawet ciężko chorym oraz rekonwalescentom
Wiem Izuniu- ostatnio gotowałam na okrągło po szklance właśnie z jaglaną , ale Mama się zbuntowała i poprosiła o kukurydzianą.
Podtykam Mamie jaglaną dość często bo ,,odkwasza" organizm a przy jej problemach to się przydaje.
Prześlij komentarz