piątek, 30 sierpnia 2013

Cytrynowy dorsz


Bardzo prosty sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany.






Czas: 30 minut


Składniki:


2 filety z dorsza ( ze skórą)

1 jajko

mąka do oprószenia

bułka tarta do panierowania

2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

1/2 cytryny

2 szczypty soli

3 szczypty pieprzu cytrynowego

2 szczypty vegety ( jarzynki )

olej z pestek winogron do smażenia


Dorsza skropić sokiem z cytryny ( odkroić od niej 2 cienkie plasterki do podania z gotową rybą).




Posypać solą, pieprzem i vegetą. Zostawić na 10 minut.



Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.



Rybę oprószyć dokładnie mąką.

Roztrzepać  na talerzu jajko i maczać w nim omączonego dorsza.



Bułkę tartą ( ok. 3/4 szklanki)  wymieszać z otartą skórką cytrynową i szczyptą pieprzu cytrynowego.



Panierować dorsza.



Na patelni rozgrzać olej - na gorący kłaść filety z dorsza i smażyć na złoto.


Brak komentarzy: