sobota, 31 sierpnia 2013

Wątróbki drobiowe, ryż and tea peach


Od dawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej.




Czas: 30 minut

Składniki:

30 dag wątróbek drobiowych
10 dag ryżu
2 saszetki herbaty brzoskwiniowej (Dilmah)
1 saszetka herbaty czarnej (Lipton)
2 szklanki wody
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
2 łyżki masła
olej z pestek winogron
mąka do oprószenia
6 połówek brzoskwiń z syropu
natka pietruszki do dekoracji
czarny sezam do dekoracji

Zaparzyć w pół szklanki wrzącej wody herbaty na mocny napar, Odcedzić.


W garnku o grubym dnie rozpuścić i rozgrzać masło i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając aż wszystkie ziarenka staną się szkliste.
Zalać 1,5 szklanki wody. Osolić 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 20 minut , aż ryż wchłonie całą wodą i będzie miękki.


W czasie kiedy ryż się gotuje umyć i odsączyć z wody wątróbki.


Posolić, posypać pieprzem i papryką.


Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Oprószyć mąką - strzepując jej nadmiar.


Na patelni rozgrzać olej. Układać wątróbki i smażyć na rumiano ( ostrożnie bo pryskają) - najlepiej pod przykryciem.


Gdy są już dobre podlewać po 2-3 łyżki naparu herbacianego i ogrzewać aż odparuje. Podlać resztę i znów odparować. Wlać resztę - zagotować.


Usiekać natkę pietruszki .
Połówki brzoskwiń odsączone z syropu napełniać ryżem , posypać natka i sezamem.


Podawać wątróbkę w towarzystwie wypełnionych ryżem brzoskwiń .

Brak komentarzy: