Delikatny gulasz ugotowany z serc
drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z
kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to
kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram)
i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a
potem z ugotowanych robie pierożki lub krokiety).Wątróbka po za klasycznym II
Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów.
Ale wracając do serduszek - czasem
robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi
jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę
powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada.
W moim przypadku problemem jest ilość
gulaszu który gotuję ( 2 małe porcje)- podam proporcje tak jak gotuję - zawsze
można podwoić ilość składników.
Czas: 2 godziny
Składniki:
20 dag serduszek drobiowych
5 kapeluszy suszonych grzybów (
średniej wielkości)
1 mała marchewka
1/4 pietruszki
kawałek pora
1 szalotka
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
3 ziarna czarnego pieprzu
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
1 masło kurkowe ( lub jeśli nie mamy
1 łyżkę zwykłego masła)
maggi w płynie
2 płaskie łyżeczki mąki
2 szklanki wody
Serduszka umyć .
Grzyby zalać 1/2 szklanki wody i
namoczyć.
Warzywa obrać i umyć. Wrzucić do
garnka serduszka, warzywa , przyprawy grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
Wsypać szczyptę soli i wlać 1/2 łyżeczki maggi. Zalać resztą wody .
Gotować ok. 2 godziny aż zmiękną uzupełniając płyn ( na końcu ma być szklanka
wywaru).
Przecedzić pozostawiając wywar w osobnym naczyniu.
Odłożyć serduszka i grzyby.
Do wywaru wrzucić masło kurkowe.
Warzywa ( marchew, pietruszkę i
szalotkę) zmiksować z wywarem ( por i przyprawy wyrzucić).
Serduszka oczyścić i pokroić w
cienkie plasterki.
Grzyby pokroić w paseczki. Wrzucić do wywaru.
Na patelni zrobić suchą brązową
zasmażkę z mąki ( ostrożnie by nie była za mocna bo zrobi się gorzka).
Rozprowadzić zasmażkę wywarem i zagotować .
Doprawić do smaku papryką , pieprzem
i maggi.
Podawać z puree ziemniaczanym lub
kaszą posypany natką pietruszki.
5 komentarzy:
Babcia często gotuje mi je do zupy i strasznie je lubię, więc musimy wypróbować taką wersję :)
Ja najczęściej robię krupnik na serduszkach - a potem wyławiam je i przerabiam na farsz do pierogów .
gulasz gotowy, po różnych eksperymentach kulinarnych, chętnie sięgam po stare, dobre przepisy... :)
tan gulasz wyszedł idealny, troszkę zmodyfikowałam, jak to każda kuchara, coś musi dać od siebie, ale całokształt zachowałam ;)
pozdrawiam,
Beata
gulasz idealny :)
Beatrix- bardzo się cieszę, ze smakował .
Prześlij komentarz