niedziela, 25 sierpnia 2013

Kabaczek faszerowany wg Buni


Kabaczek i cukinię robię na wiele sposobów .Faszeruję wszystkim co się da i duszę  w sosie , zapiekam , robię jako a'la gulasz, marynowane . Cukinie z reguły kroję na pół i robię z nich ,, łódeczki" i tak faszeruję. Natomiast kabaczki wydrążam tworząc ,,tubę" i w tej formie duszę. Potem kroję w grube plastry ( nawet mrożę w porcjach ).



Czas : 1 godzina

Składniki :

2 małe kabaczki ( lub 1 duży )
30 dag mięsa karkówki bez kości
2 cebule
5 dag ryżu
koperek świeży
sól
olej
pieprz mielony
szczypta cukru
maggi w płynie
szczypta vegety
przecier  pomidorowy ( użyłam 500 ml kartonik Podrawki)
300 ml wody

Ugotować al'dente ryż, odcedzić.
Drobno pokroić obraną cebulę i zeszklić na łyżce oleju.


Karkówkę pokroić i zmielić w malakserze.


Posiekać koperek.


Wymieszać mięso ,ryż, cebulę i koper, łyżkę oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i maggi.


Kabaczki umyć i przekroić na połówki  .


Odciąć końcówki tak by połówki były równe ( odciętych kawałków nie wyrzucać ). Usunąć łyżeczką miękisz z pestkami. Obrać delikatnie ze skórki.


Napełnić ,, tuby"  farszem .


Ustawić ( ułożyć ) w garnku obok siebie. Zalać  przecierem i wodą .Dodać szczyptę vegety. Wrzucić pokrojone drobno odcięte kawałki ( obrane i bez pestek). Dusić 30 minut od zagotowania.


Wyjąć kabaczki i przełożyć do garnka sito i  ( lub zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły), a potem podgrzać na sosie.



Sos zagęścić mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotować. Zmiksować w malakserze.


Kabaczki pokroić w plastry.


Podawać polany sosem.

* Można sos zaprawić śmietanką.

Brak komentarzy: