Kabaczek
i cukinię robię na wiele sposobów .Faszeruję wszystkim co się da i duszę w sosie , zapiekam , robię jako a'la gulasz,
marynowane . Cukinie z reguły kroję na pół i robię z nich ,, łódeczki" i
tak faszeruję. Natomiast kabaczki wydrążam tworząc ,,tubę" i w tej formie
duszę. Potem kroję w grube plastry ( nawet mrożę w porcjach ).
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
2
małe kabaczki ( lub 1 duży )
30
dag mięsa karkówki bez kości
2
cebule
5
dag ryżu
koperek
świeży
sól
olej
pieprz
mielony
szczypta
cukru
maggi
w płynie
szczypta
vegety
przecier
pomidorowy ( użyłam 500 ml kartonik
Podrawki)
300
ml wody
Ugotować
al'dente ryż, odcedzić.
Drobno
pokroić obraną cebulę i zeszklić na łyżce oleju.
Karkówkę
pokroić i zmielić w malakserze.
Posiekać
koperek.
Wymieszać
mięso ,ryż, cebulę i koper, łyżkę oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem
mielonym i maggi.
Kabaczki
umyć i przekroić na połówki .
Odciąć
końcówki tak by połówki były równe ( odciętych kawałków nie wyrzucać ). Usunąć
łyżeczką miękisz z pestkami. Obrać delikatnie ze skórki.
Napełnić
,, tuby" farszem .
Ustawić
( ułożyć ) w garnku obok siebie. Zalać przecierem i wodą .Dodać szczyptę vegety. Wrzucić
pokrojone drobno odcięte kawałki ( obrane i bez pestek). Dusić 30 minut od zagotowania.
Wyjąć
kabaczki i przełożyć do garnka sito i ( lub zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły), a potem podgrzać na sosie.
Sos zagęścić mąką rozrobioną w zimnej
wodzie. Zagotować. Zmiksować w malakserze.
Kabaczki pokroić w plastry.
Podawać
polany sosem.
*
Można sos zaprawić śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz