środa, 7 sierpnia 2013

Pierożki w ziołowym cieście


I znajomi i rodzina wiedzą , że jestem pierogowym maniakiem. Lepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso na pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów.




Czas: 30 minut

Składniki:

2/3 szklanki gotowanego mięsa drobiowego ( to jest mniej więcej 1 duża pałeczka)
2/3 szklanki mąki + do podsypywania
1/2 szklanki wody
maggi w płynie
pieprz mielony
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 mała  cebula
4 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki usiekanych młodych listków tymianku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
4 łyżki usiekanego koperku

Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju .
Mięso pozbawić wszelkich chrząstek i skórek. Zmiksować w malakserze.

Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.


Wymieszać mięso, otręby,  łyżkę oleju. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym.


Umyte i usiekane zioła


zalać w malakserze wodą i zmiksować na papkę.



Przelać do garnuszka i zagotować.


Mąkę wsypać do miski i zalać wrzącą ziołową wodą  , lekko osolić , dodać łyżkę oleju .



Ugnieść elastyczne  ciasto.


Rozwałkować. 


  Wycinać kółka małą szklaneczką ( mnie wychodzi 30 sztuk).


Na każde kółko nakładać  farsz i zlepiać pierożek .


Układać na posypanej mąką tacy .


Wrzucać na wrzątek. Gotować  ok minuty od wypłynięcia.



Wyjmować łyżką cedzakową .


Podawać polane roztopionym masłem , sosem pomidorowym, lub skwarkami wytopionymi z boczku.

2 komentarze:

Beata pisze...

A ktoś pisał, że nie będzie gotować :D

Unknown pisze...

:) -Wytrzymałam 3 dni :) . Upał trochę odpuścił to wybieram takie ,, krótkie" gotowanie i tam gdzie moge zrobic na raty.