Mielone
z drobiu są jak dla mnie za suche . Pulpety gotowane mogą być -ale smażonym już
coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który tak na
prawdę nadaje smaku bo jest jego
nośnikiem. Zrobiłam mielone z udka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym
jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie
mielone).
Podałam
z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka ), sosem holenderskim i
posypałam szczypiorkiem.
Czas
:30 minut
Składniki
:
1
górne udko z kurczaka
3
dag słoniny
1
białko
1/2
bułki kajzerki
sól
pieprz
mielony
szczypta
Jarzynki ( Vegety lub Kucharka -co tam kto używa )
4
łyżki oleju z pestek winogron do smażenia
1/2
kwaskowatego jabłka
mąka
do oprószenia
2
łyżki bułki tartej
Namoczyć kajzerkę w ciepłej wodzie ,
zostawić na 5 minut i odcisnąć dokładnie.
Obrać mięso kurczaka od kości - odrzucić skórę, chrząstki , kości.
Pokroić czyste mięso na mniejsze
kawałki.
Zmielić mięso z kurczaka razem ze
słoniną i odciśniętą bułką w Malakserze ( Rozdrabniaczu , maszynce do mięsa ).
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne
i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Dodać do masy bułkę tartą, białko
jajka ( zostało od sosu holenderskiego),jabłko . Doprawić Jarzynką, pieprzem
mielonym .
Dokładnie wyrobić.
Mokrymi rękami formować małe
kotleciki ( mnie wyszło 8 sztuk) i obtaczać w mące .
Na patelni rozgrzać olej i na gorący
kłaść kotleciki. Zrumienić spód - przełożyć drugą stronę .Przykryć , zmniejszyć
gaz i dopiekać po 4 minuty z każdej strony na bardzo małym gazie.
Na talerzu układać makaron wymieszany
z sosem , na nim kotleciki i posypywać jeszcze porcją szczypioru.
* Ja
smażyłam kotlety w Patelni Dry Cooker
ale można na każdej innej którą się da przykryć.
**
Przepis na sos holenderski jest przy przepisie Dorsz z sosem holenderskim
1 komentarz:
Kurcze, ale super pomysł z tym jabłkiem. A patrząc na zdjęcie aż ślina mi cieknie!
http://zycnieumieracania.blogspot.com/
Prześlij komentarz