niedziela, 13 października 2013

Wątróbka na puree z pietruszki i batata


Co raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie potrawy.

Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym.





Czas: 30 minut


Składniki:


4 wątróbki drobiowe ( całe , podwójne)

1 średnia pietruszka

1/4 średniego batata

1 średnia cebula

2 łyżki masła

1 łyżka oleju z pestek winogron

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

1 łyżka ouzo

natka pietruszki

mąka do oprószenia wątróbek


Obrać i umyć batata i pietruszkę. Pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie.



W czasie kiedy warzywa się gotują usiekać w piórka cebulę i zeszklić cebulę.



Odcedzić miękkie warzywa i utłuc na puree.



Doprawić pieprzem mielonym. Wymieszać z natką pietruszki.

Wątróbki osuszyć. 

Posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką.



Na patelnię dodać masło i po rozgrzaniu włożyć wątróbki. Usmażyć na rumiano.



Skropić ouzo i na dużym gazie odparować alkohol.



Uformować z puree porcje. Obkładać cebulką . Podać z wątróbkami. Polać utworzonym na patelni sosem.


* Dodanie ouzo nadaje wątróbce i powstałemu sosowi lekko anyżkowy smak co doskonale współgra ze słodyczą batata i pietruszki.

Brak komentarzy: