niedziela, 24 listopada 2013

Ogórkowe tagliatelle w anyżkowym dresingu


Pomysł na układanie w ten sposób ogórka podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV ( kompletnie nie pamiętam co to było bo program był w nocy , dotyczył dań z ryb i ogórek był tam przypadkiem). Spodobało mi się. Stwierdziłam, że można go ( pomysł) wykorzystać do innych potraw.



Czas: 30 minut

Składniki:

1 ogórek wężowy
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ouzo ( greckiej anyżówki)
sól szczypta do smaku
cukier szczypta do smaku
1 anyż gwiazdkowy-  (Badian)

Umyć ogórek .Odciąć końce. Obieraczką do warzyw ścinać cienkie długie paski ( ze skórką ) z ogórka. Najpierw z jednej a potem z drugiej strony ( środek zostanie bo jest za miękki i z pestkami).


Włożyć do miski. Posolić i posypać cukrem . Wymieszać.


Przygotować dresing mieszając olej, sok cytrynowy, anyż gwiazdkowy i ouzo .Odstawić na 10 minut.


Zalać ogórka dresingiem i zostawić na 10 minut.


Odsączyć z dresingu i układać obok dania do którego będzie podany, osobno w miseczce lub jako dekorację naczynia z jakąś potrawą.


Tu wykorzystałam jako jadalną dekorację podając na kratce z anyżkowego - ogórkowego tagliatelle puree ziemniaczane , a na nim kotlet mielony .

1 komentarz:

Unknown pisze...

musi byc pyszne:)