wtorek, 12 listopada 2013

Kalafiorowa z patatami

Krem z kalafiora to jedna z naszych ulubionych zup. Często też robię zagęszczaną kalafiorową z ziemniakami. Przeszkadza mi w nich tylko monotonność kolorystyczna. Ponieważ akurat kupiłam pataty postanowiłam urozmaicić zupę dodając oprócz zwykłego ziemniaka patata. Zupa wyszła super ( doprawiłam ją gałką muszkatołową bo kalafior lubi tą przyprawę ).




Czas: 45 minut


Składniki:


1/4  średniego  kalafiora ( + głąb i młode listki które są między różyczkami)

1 ziemniak

1/2  patata

1/2 marchewki

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

szczypta soli

szczypta cukru

szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu

szczypta mielonej na świeżo gałki muszkatołowej

 natka pietruszki do dekoracji

3,5 szklanki wody


Kalafior podzielić na drobne różyczki . Umyć. Głąb obciąć z  wierzchnich zgrubień i następnie pokroić w drobną kostkę. Oderwać małe młode listki które są między różyczkami na wierzchu i zachować je do zupy.



Ziemniak , patat i marchewkę obrać i umyć. Ziemniaki ( normalny i patat) pokroić w ,,łódeczki" , a marchew w krążki.



Warzywa ułożyć w garnku , zalać wodą , wsypać szczyptę soli i cukru. Gotować 30 minut.



Wyłowić łyżka cedzakową połowę kawałków patatów , marchewki , ziemniaka , kilka różyczek kalafiora i listki.

Przygotować przyprawy.



Do zupy wlać śmietankę i zmiksować. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową , mielonym grubo kolorowym pieprzem.



Włożyć wyjęte wcześniej marchew, różyczki kalafiora, patat, ziemniak.

Ugotowane listki układać na zupie w całości lub pokrojone w paseczki.


Podawać posypaną drobno usiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

Unknown pisze...

pysznie wygląda:)