Na Świętego Marcina króluje gęsina .
Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11
listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym nawet taką gąskę i upiekła
faszerowaną jabłkami natartą majerankiem jak to kiedyś sie u nas w domu gęsi
piekło. Tylko co ja mam z nią potem zrobić ? Przez 3 miesiące jeść na okrągło ? Szukałam gęsi w kawałkach -
kupiła bym np. udo - ale nic z tego , były tylko całe i to w dodatku już
doprawione i nadziane kasztanami i jabłkami. Może i są pyszne - tyle , że ja
nie lubię jak mnie ktoś wyręcza .
Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi
będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 pałki z kurczaka
2 łyżki mielonego mięsa z piersi
kurczaka
1/4 łyżki mielonej słoniny
1,5 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku suszonego
1/4 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
2 liście lubczyku
1/2 łyżki natki
szczypta soli do smaku
szczypta pieprz mielonego do smaku
szczypta mielonej papryki słodkiej
1/2 białej części pora
3 jagody jałowca
1 liść laurowy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 łyżka otrębów pszennych
4 łyżki oleju z pestek winogron
3/4 szklanki bulionu drobiowego
Zmielić mięso z piersi kurczaka ze
słoninką .Dodać otręby i natkę pietruszki drobno usiekaną. Doprawić solą ,
pieprzem , majerankiem i utartą gałka muszkatołową.
Pałki z kurczaka umyć i osuszyć.
Delikatnie odsunąć skórę i w luźne miejsce włożyć farsz .Zawiązać skórę nicią do mięsa by farsz nie wypadł.
Przygotować pastę do posmarowania
mięsa z wierzchu mieszając :2 łyżki oleju, miód, szczyptę soli , pieprzu,
papryki, majeranek i tymianek.
Natrzeć pastą pałeczki z kurczaka i
odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Wyjąć z marynaty .Oprószyć mąką.
W garnuszku o grubym dnie rozgrzać
resztę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć na rumiano pałki. Obracać bardzo
ostrożnie by skóra nie przywarła i farsz nie wypadł.
Obok opiec na rumiano przekrojony na kawałki por.
Wrzucić listek laurowy , rozgniecione
jagody jałowca , liście lubczyku.
Podlać wodą i dusić na małym gazie 40
minut.
Wyjąć mięso.
Sos przecedzić i
doprawić do smaku.
1 komentarz:
smaczny pomysł:)
Prześlij komentarz