Gotowany kurczak to u mnie
codzienność. Tak jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na
drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać. Potrawki
wszelkiego rodzaju już mi się opatrzyły .Chyba przyszła pora na eksperymenty -
zamiast bladej potrawki jest rumiany kurczak w cieście.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 porcje z ugotowanych udek kurczaka
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki
1 łyżeczka vegety ( Jarzynki,
Kucharka)
1 łyżeczka papryki mielonej
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Z ugotowanych udek wyluzować kości i
chrząstki. Usunąć skórki.
Lekko ugnieść mięso tak by skleiło
się w całość.
Posypać papryką i pieprzem.
Przygotować ciasto z jajek, mąki, bułki
tartej i vegety. Wymieszać .
Mięso obtoczyć w cieście.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący
kłaść kurczaka. Smażyć na rumiano najpierw spód ( na górę włożyć łyżeczką
resztę ciasta ), a następnie górę - ja przewracam dwoma widelcami wygodniej niż
łopatką do mięs i nie pryska przy przełożeniu.
Mięso jest w środku wilgotne , nie
wysycha - w każdym razie zawsze to jakaś odmiana.
Ja podaję z porcją surówki bez
dodatków typu ziemniaki , ryż czy inne bo samo ciasto jest syte i zupełnie
wystarczy by się najeść.
1 komentarz:
Zaskakujesz mnie tymi przepisami z gotowanego kurczaka, a potem podanego w formie smażonej;) Musze koniecznie wypróbować taki przepisik;)
Prześlij komentarz