O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Lane kluski na rosole ( z pomidorem)


Uwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny.



Czas : 2 godziny


Składniki :


1 duża ćwiartka z kurczaka

włoszczyzna bez kapusty ( duża )

1,5 cebuli

1 pomidor

1 suszony grzybek

2 goździki

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

8 ziaren czarnego pieprzu

5 szklanek wody

sól

1 mała gałązka lubczyku ( może być suszony)

2 liście selera ( spore od włoszczyzny)

maggi w płynie

1 jajko

1/4 szklanki mąki

natka pietruszki do dekoracji


Obrać i umyć włoszczyznę. Z cebuli usunąć wierzchnią warstwę - resztę łusek zostawić.

Warzywa i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni. W trakcie opiekania dochodzi do karmelizacji naturalnych cukrów zawartych w warzywach.



Do garnka przełożyć opieczone warzywa, cebulę i umyte i przekrojone na 2 części mięso. Dorzucić przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździki, lubczyk, liście selera). Zalać wodą i zagotować.



Posolić 1/3 łyżeczki soli i gotować na bardzo małym gazie przy uchylonej pokrywce 1,5 godziny.



Wyłowić mięso i warzywa. Rosół przecedzić ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 3 szklanki - szklankę odlać na galaretę lub II Danie).Doprawić maggi.



Pomidora ( 1 duży lub 2 mniejsze ) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do rosołu. Zagotować.



Wymieszać ciasto na lane kluski z jajka , mąki, szczypty soli i łyżki  wody .


Wlewać cienką strumyczkiem na wrzący rosół . Mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .



Podawać posypany natką pietruszki.


* Rosół ma mieć zdecydowanie selerowy posmak - wtedy dobrze komponuje się z pomidorem.


** Z mięsa i szklanki rosołu zrobić II Danie ( np. w sosie , farsz na pierogi, krokiety) lub galaretkę


*** Z warzyw można zrobić sałatkę lub jarzynkę ( np. marchewkę oprószaną)

4 komentarze:

CookingByFaksiu. pisze...

uwielbiam lane kluski:)

zapraszam do siebie
www.cookplease.blogspot.com

Christopher Konkel pisze...

Ja też uwielbiam lane kluseczki w rosole.Obecnie trochę zapomniane,ale są to smaki mojej młodości.Tak gotowała moja mama.

Justyna Żak pisze...

pyszny pomysł lubię rosół z lanymi kluskami:D

j46 pisze...

Uwielbiam lane kluski