Przepis
jest krok po kroku , ale zazwyczaj wyciągam gotowe usmażone kotlety z
zamrażalnika ( zawsze smażę więcej).Wtedy
dorabiam tylko szybki sos , duszę w nim kotlety
i mam obiad w kilka minut.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
25
dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
1
jajko
1
cebula
1
mała bułeczka
bułka
tarta do panierowania
2
łyżki majeranku
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu
maggi
w płynie
sól
pieprz
mielony
1
łyżka masła
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2
szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki ( średnio czubate ) koncentratu
pomidorowego
szczypta cukru
2 płaskie łyżeczki mąki
olej
z pestek winogron
Namoczyć w ciepłej wodzie bułkę.
Obrać
i pokroić drobno cebule. Usmażyć na
złoto na 2 łyżkach oleju .
Usiekać
natkę pietruszki.
Mięso
mielone, jajko , cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę , majeranek , 2 łyżki wody,
natkę pietruszki wyrobić na pulchną masę.
Doprawić
maggi , solą , pieprzem .
Uformować
małe kotlety ( wychodzi 8-10 sztuk ) . Panierować w bułce tartej .
Smażyć
na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni.
W
garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Wymieszać.
Rozprowadzić wywarem
warzywnym zmieszanym ze śmietanką. Zagotować. Doprawić do smaku.
Włożyć
kotlety i na bardzo małym gazie dusić kilka minut.
1 komentarz:
Jak zwykle smakowite.Grażynko dużo zdrowia i pomyślności w Nowym Roku Christopher
Prześlij komentarz