poniedziałek, 30 grudnia 2013

Mielone w sosie pomidorowym


Przepis jest krok po kroku , ale zazwyczaj wyciągam gotowe usmażone kotlety z zamrażalnika  ( zawsze smażę więcej).Wtedy dorabiam tylko szybki sos , duszę w nim kotlety  i mam obiad  w kilka minut.



Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
1 jajko
1 cebula
1 mała bułeczka
bułka tarta do panierowania
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
maggi w płynie
sól
pieprz mielony
1 łyżka masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki ( średnio czubate ) koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
2 płaskie łyżeczki mąki
olej z pestek winogron

Namoczyć w ciepłej wodzie bułkę.


Obrać i pokroić  drobno cebule. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju .


Usiekać natkę pietruszki.
Mięso mielone, jajko , cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę , majeranek , 2 łyżki wody, natkę pietruszki  wyrobić na pulchną masę.
Doprawić  maggi , solą , pieprzem .


Uformować małe kotlety ( wychodzi 8-10 sztuk ) . Panierować w bułce tartej .


Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni.


W garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę.



Dodać koncentrat pomidorowy.  Wymieszać.


Rozprowadzić wywarem warzywnym zmieszanym ze śmietanką.  Zagotować. Doprawić do smaku.
Włożyć kotlety i na bardzo małym gazie dusić kilka minut.



1 komentarz:

Unknown pisze...

Jak zwykle smakowite.Grażynko dużo zdrowia i pomyślności w Nowym Roku Christopher