Produktów z nasionami lnu lub olejem
lnianym używam od dawna . Pamiętam olejarnię w miasteczku Nowy Tomyśl w którym
mieszkali moi Dziadkowie . Tłoczono tam między innymi olej lniany po który
chodziło się z kanką (taką jak po mleko). Nie bardzo pamiętam do czego Babcia
ten olej używała po za tym , że krasiła nim ziemniaki w piątek ( z reguły był
do tego śledź - czego nie znosiłam) i polewano nim biały ser - nie do końca
pamiętam po co i jak to smakowało. Ostatnio wróciłam do produktów z ziarna i
oleju lnianego i używam z przyjemnością
.
Czas: 30 minut
Składniki:
6 kotletów z karkówki
2 jajka
3 łyżeczki ostrej musztardy
1 duża cebula
szczypta cukru
szczypta pieprzu mielonego ( 3 razy)
maggi w płynie do smaku
1/2 szklanki wody
2 łyżki masła
olej z pestek winogron do smaku
bułka tarta ze złocistym lnem mielonym do panierowania *
Kotlety dobrze rozklepać. Posypać
solą, pieprzem i posmarować musztardą.
Panierować w roztrzepanych jajkach
i bułce tartej.
Odłożyc kotlety na chwilę- strzepnąć nadmiar bułki przed smażeniem.
Pokroić cebulę piórka i usmażyć na
złoto .Dodać masło. Podlać wodą , skropić maggi i zagotować.
Kotlety usmażyć na rumiano i
przełożyć do garnka - przykryć i dusić na małym gazie 5 minut.
** Za pukty zdobyte na stronie Gotujmy.pl wzięłam zestaw produktów firmy Oleofarm ( sklep internetowy jest tu )- w skład wchodził Olej lniany , Olej ryżowy i właśnie Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym
2 komentarze:
Ciekawy przepis.Nie robiłem z musztardą,kiedyś robiłem z koncentratem pomidorowym.
A to ja skorzystam z podpowiedzi i następne zrobię z koncentratem
Prześlij komentarz