sobota, 22 marca 2014

Kurczak ( gotowany) z brzoskwiniami i pieprzem


Gotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy.

Jednym z takich pomysłów jest nadanie całości dania koloru i smaku brzoskwiniowo- cytrynowo- pieprzowego.





Czas: 30 minut


Składniki:



2 łyżki oleju ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron)

1 łyżeczka konfitury ( dżemu) brzoskwiniowej

1 łyżeczka miodu

2 łyżki soku z cytryny

pieprz kolorowy grubo mielony

sól do smaku

2 łyżki masła

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

2 porcje makaronu ryżowego tagliatelle ( ja łamię go na drobniejszy bo tak mi bardziej pasuje do kurczaka w sosie)

4 połówki ( małe ) brzoskwiń z syropu

1/4 szklanki syropu z brzoskwiń

maggi do smaku

3/4 litra bulionu drobiowego ( może być z kostki)

1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

barwnik spożywczy  pomarańczowy

tymianek do dekoracji


Ostudzić wyjęte z zupy mięso- posypać kolorowym pieprzem.


Przygotować marynatę z oleju, konfitury, soku z cytryny, pieprzu, szczypty soli .
Wymieszać dodając mąkę kukurydzianą.



Wyjęte z zupy i ostudzone mięso z kurczaka zanurzyć w marynacie tak by go lekko oblepiła i zostawić na 15 minut.



Zagotować bulion z aromatem cytrynowym i barwnikiem. Wrzucić makaron ryżowy . Przykryć i trzymać na gazie 5 minut. Wyłączyć i zostawić aż przygotujemy kurczaka.



W małym garnuszku rozgrzać masło - podgrzewać aż do lekkiego zrumienienia.

Włożyć kurczaka i obsmażyć z obu stron.

Dolać pozostałą marynatę  i syrop z brzoskwiń. Posypać sporą porcją pieprzu. Doprawić do smaku maggi.



Brzoskwinie odcedzić z syropu i posypać ( mocno) grubo mielonym kolorowym pieprzem i szczyptą soli.


Odcedzić makaron.


Podawać dekorując świeżym tymiankiem ( moim zdaniem fantastycznie komponuje się smakowo z brzoskwiniami.




1 komentarz:

Unknown pisze...

ciekawe połączenia:)