niedziela, 30 marca 2014

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym


Okazało się, że najprostsze potrawy zupełnie pominęłam w swoich przepisach. Wydawało mi się, że są tak oczywiste , że nie ma potrzeby ich spisywać . Po prostu się robi i już. Otóż nic bardziej błędnego. Ostatnio Syn kazał sobie dyktować przez telefon właśnie to jak się robi pulpety w sosie koperkowym . Zgłupiałam zupełnie bo jakoś zawsze robię odruchowo. Żeby nie było , że znowu któraś z pociech ( dzieci lub wnuków) będzie mnie przepytywać telefonicznie lub przez Skype'a.



Czas: 45 minut


Składniki:


Na pulpety:


1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1  bułki  średniej wielkości( ja daję świeżą)

3 łyżki bułki tartej

1 szklanka mleka

sól do smaku

pieprz mielony  do smaku

maggi w płynie do smaku

1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)

mąka do oprószenia


Na sos:


1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów

0,5 szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki masła

1 łyżka oleju z pestek winogron

2 płaskie łyżki mąki

1/3 szklanki usiekanego świeżego koperku

szczypta soli

szczypta cukru

sok z cytryny do smaku


Wlać do garnka wywar warzywny , przykryć i doprowadzić do wrzenia .

Bułkę  zalać mlekiem.

Odcisnąć bułkę.



Wyrobić  masę na pulpety z mięsa, odciśniętej bułki, bułki tartej, jajka .


Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.



Masę mięsna podzielić na porcje (mniejsze lub większe zależy jakie pulpety chcemy zrobić).

Uformować  12 pulpetów, obtoczyć w mące .



Wrzucać na wrzący wywar i gotować 20 minut.



Wyłowić łyżka cedzakową.



W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i  masło.
Wsypać połowę koperku i chwilę smażyć mieszając.




Posypać mąką - wymieszać.



Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .


Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dodać pozostały koperek - zamieszać.

Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.



Pulpety podawać w sosie najlepiej z ryżem ( mnie do tego pasuje marchewka z groszkiem).


* Ponieważ 12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas dzielę je na porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania . Potem na bazie tego wywaru robię różne sosy. Tym sposobem z jednego gotowania mam 3 różne obiady ( nam wystarczy na porcję po 2 małe pulpety).


** Pulpety z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego są zdecydowanie smaczniejsze niż z drobiu bo nie są tak chude.

Brak komentarzy: