Szybkie co nie co na kolację. Marchewka
z reguły znajduje zastosowanie w innych potrawach - gorzej z białymi warzywami. Wystarczy coś dodać,
doprawić i już .
Czas: 40 minut ( chyba , że ma się
ugotowane ziemniaki )
Składniki:
1/2 puszki ciecierzycy konserwowej (
odsączonej )
2 ziemniaki średniej wielkości
2 jajka
3 łyżki pokrojonego koperku
3 łyżki majonezu
3 łyżki oleju ( ryżowy,
słonecznikowy, z pestek winogron)
1 łyżeczka musztardy z całymi
ziarnami gorczycy
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony
Odcedzić ciecierzycę. Wyjąć z zupy i ostudzić seler i pietruszkę.
Ugotować ziemniaki w mundurkach ,
ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, również
ostudzić , obrać i pokroić w kostkę.
Usiekać drobno .
Umieścić wszystkie składniki w misce
i polać olejem. Wymieszać ( łatwiej się miesza składniki ).
Dodać musztardę i majonez.
Delikatnie
zamieszać sałatkę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić na 2 godziny do lodówki by
smaki się ,, przegryzły,, - zresztą sałatki z reguły są smaczniejsze chłodne.
* Marchewkę zużyję na jarzynkę (
oprószaną lub z groszkiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz