wtorek, 25 marca 2014

Sałatka z ciecierzycy z białymi warzywami z zupy


Szybkie co nie co na kolację. Marchewka z reguły znajduje zastosowanie w innych potrawach - gorzej z  białymi warzywami. Wystarczy coś dodać, doprawić i już .




Czas: 40 minut ( chyba , że ma się ugotowane ziemniaki )


Składniki:


1/2 puszki ciecierzycy konserwowej ( odsączonej )



2 ziemniaki średniej wielkości

2 jajka

3 łyżki pokrojonego koperku

3 łyżki majonezu

3 łyżki oleju ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron)

1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy

sól do smaku

pieprz kolorowy grubo mielony





Ugotować ziemniaki w mundurkach , ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę.



Jajka ugotować na twardo, również ostudzić , obrać i pokroić w kostkę.

Usiekać drobno .



Umieścić wszystkie składniki w misce i polać olejem. Wymieszać ( łatwiej się miesza składniki ).



Dodać musztardę i majonez.


Delikatnie zamieszać sałatkę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Wstawić na 2 godziny do lodówki by smaki się ,, przegryzły,, - zresztą sałatki z reguły są smaczniejsze chłodne.


* Marchewkę zużyję na jarzynkę ( oprószaną lub z groszkiem).

Brak komentarzy: