wtorek, 22 kwietnia 2014

Biała kiełbasa z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem


Wielkanoc to powód do eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy jak połączą się smakowo z opiekaną białą kiełbasą.



Czas: 15 minut


Składniki:


8 małych białych kiełbasek

1/2 łyżki miodu płynnego łagodnego ( mieszany , lipowy itp.)

10-15 mrożonych wiśni

1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego

szczypta soli

maggi do smaku

2 łyżki masła

2 łyżki oleju z pestek winogron

2 gałązki świeżego rozmarynu

6 ziaren czarnego pieprzu


Białą kiełbasę  skręcić lub zawiązać nicią do mięs na małe ,, serdelki " tak by  kiełbaski w czasie parzenia nie rozpadły się.



Do wrzątku ( ok. 1,5 litra wody) włożyć kiełbaski i parzyć na małym gazie 20 minut*.



Wyjąć kiełbaski , rozciąć wiązania. Ostudzić .



Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.



Wyjąć kiełbaski i odłożyć przykryte folią aluminiową.

Dołożyć na patelnię wiśnie i dusić aż puszczą sok i zaczną się gotować.

Wtedy dodać miód i odrobinę maggi w płynie. Posypać sporą ilością grubo mielonego kolorowego pieprzu, wrzucić rozmaryn i pieprz ziarnisty.

Gotować pod przykryciem aż sos zredukuje się o połowę.



Dodać  do sosu zimne masło - mieszać trzepaczką aż się rozpuści.

Włożyć kiełbaski - chwilę ogrzewać.


Podawać  kiełbaski na ciepło obłożone wiśniami.


* Wywar z parzenia białej kiełbasy użyć na barszcz biały, żurek lub chrzanową.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Bardzo ciekawe połączenie smaków.Jadłem białą z winogronami,to i z wiśniami na pewno jest znakomita.