Kiedyś zrobiło mi się za dużo
krokietów z mięsem ( a może było w nich więcej farszu, a może byłyśmy mniej
głodne)- w każdym razie zostały mi po obiedzie 3 sztuki. Ni to porcja dla
jednej osoby ni dla dwóch. Zostawiłam, żeby ostygły z postanowieniem , że potem
zamrożę i będą do wykorzystania jak kiedyś ktoś wpadnie na obiad.
I tak sobie ,, stygły" do
wieczora po za lodówką. I w końcu zostały zjedzone na kolację bo były pod ręką
a mnie się nie chciało wymyślać nic innego.
Żeby podgrzały się szybko
pokroiłam je w cienkie plasterki i obsmażyłam na rumiano na klarowanym maśle-
smakowały fantastycznie.
Pomyślałam, że są tak
dekoracyjne i smaczne , że warto ten pomysł wykorzystać albo na obiad albo jako
ciepłą przystawkę . Jedno jest niezbędne - krokiety muszą być zrobione
odpowiednio wcześniej by farsz zastygł porządnie w naleśnikach.
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 czubatych łyżek mąki
3 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
gazowanej
szczypta soli
1 szklanka zmielonego gotowanego
mięsa z zupy ( u mnie wołowe i z kurczaka z rosołu)
1 cebula
3 łyżki cebulki prażonej
2 łyżki gorącej wody
szczypta garam masala do smaku
4 łyżki usiekanej dymki
masło klarowane do podsmażenia
2 łyżki oleju
bułka tarta do panierowania
Wymieszać ciasto naleśnikowe z
2 jajek , mąki , proszku do pieczenia ,
mleka, wody mineralnej , 2 łyżek oleju i
szczypty soli i odstawić na 30 minut.
Natłuścić olejem i mocno
rozgrzać patelnię do naleśników .
Usmażyć 6 naleśników wlewając
na patelnię po chochelce do zupy ciasta naleśnikowego i obracając patelnią
rozprowadzać po całym dnie .
Smażyć naleśnik z jednej , a
następnie z drugiej strony .
Usmażyć wszystkie naleśniki .
Drobno usiekaną cebulę usmażyć
na złoto .
Zalać prażoną cebulkę 2 łyżkami
gorącej wody. Po paru minutach jak napęcznieje odcedzić.
Usiekać dymkę.
Wymieszać zmielone mięso ,
prażoną cebulkę , smażoną cebulkę i dymkę.
Doprawić do smaku garam masalą.
Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki
farszu .
Zwijać naleśniki w,, wałek
" ( zaginać najpierw lewy i prawy bok , a następnie rolować od dołu ).
Panierować naleśniki w jajku i bułce tartej.
Obsmażać na rumiano na maśle
klarowanym.
Odłożyć by ostygły i wstawić do
lodówki na kilka godzin.
Pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać masło
klarowane i podsmażyć plasterki krokietów na rumiano z jednej i drugiej strony.
Podawać z surówką jako danie
obiadowe, albo jako ciepłą przekąskę nadziane na wykałaczki.
* Dzięki doprawieniu garam
masalą krokieciki uzyskują smak indyjskich potraw. W skład Garam masali wchodzą
zmielone ( niektóre uprzednio uprażone):
kmin rzymski, kolendra, czarny
pieprz, kardamon ,liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa,
kozieradka, anyż gwiaździsty i inne w niewielkiej ilości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz