czwartek, 24 kwietnia 2014

Rumiane ,, ślimaczki ,,


Kiedyś zrobiło mi się za dużo krokietów z mięsem ( a może było w nich więcej farszu, a może byłyśmy mniej głodne)- w każdym razie zostały mi po obiedzie 3 sztuki. Ni to porcja dla jednej osoby ni dla dwóch. Zostawiłam, żeby ostygły z postanowieniem , że potem zamrożę i będą do wykorzystania jak kiedyś ktoś wpadnie na obiad.
I tak sobie ,, stygły" do wieczora po za lodówką. I w końcu zostały zjedzone na kolację bo były pod ręką a mnie się nie chciało wymyślać nic innego.
Żeby podgrzały się szybko pokroiłam je w cienkie plasterki i obsmażyłam na rumiano na klarowanym maśle- smakowały fantastycznie.
Pomyślałam, że są tak dekoracyjne i smaczne , że warto ten pomysł wykorzystać albo na obiad albo jako ciepłą przystawkę . Jedno jest niezbędne - krokiety muszą być zrobione odpowiednio wcześniej by farsz zastygł porządnie w naleśnikach.
  


Czas : 1 godzina

Składniki :

6 czubatych łyżek mąki
3 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1 szklanka zmielonego gotowanego mięsa z zupy ( u mnie wołowe i z kurczaka z rosołu)
1 cebula
3 łyżki cebulki prażonej
2 łyżki gorącej wody
szczypta garam masala do smaku
4 łyżki usiekanej dymki
masło klarowane do podsmażenia
2 łyżki oleju
bułka tarta do panierowania

Wymieszać ciasto naleśnikowe z 2 jajek , mąki , proszku do pieczenia  , mleka, wody mineralnej , 2 łyżek oleju  i szczypty soli i  odstawić na 30 minut.


Natłuścić olejem i mocno rozgrzać patelnię do naleśników .
Usmażyć 6 naleśników wlewając na patelnię po chochelce do zupy ciasta naleśnikowego i obracając patelnią rozprowadzać  po całym dnie .
Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony .


Usmażyć wszystkie naleśniki .


Drobno usiekaną cebulę usmażyć na złoto  .


Zalać prażoną cebulkę 2 łyżkami gorącej wody. Po paru minutach jak napęcznieje odcedzić.
Usiekać dymkę.
Wymieszać zmielone mięso , prażoną cebulkę , smażoną cebulkę i dymkę.
Doprawić do smaku garam masalą.


Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu .


Zwijać naleśniki w,, wałek " ( zaginać najpierw lewy i prawy bok , a następnie rolować od dołu ).


Panierować naleśniki w jajku  i bułce tartej.


Obsmażać na rumiano na maśle klarowanym.


Odłożyć by ostygły i wstawić do lodówki na kilka godzin.


Pokroić w cienkie plastry.


Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć plasterki krokietów na rumiano z jednej i drugiej strony.


Podawać z surówką jako danie obiadowe, albo jako ciepłą przekąskę nadziane na wykałaczki.



* Dzięki doprawieniu garam masalą krokieciki uzyskują smak indyjskich potraw. W skład Garam masali wchodzą zmielone ( niektóre uprzednio uprażone):
kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon ,liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, kozieradka, anyż gwiaździsty i inne w niewielkiej ilości.

Brak komentarzy: