piątek, 25 kwietnia 2014

Nototenia w pieprzu syczuańskim


Cytrusowy aromat pieprzu syczuańskiego doskonale komponuje się z cytrusowymi marynatami do nototenii. W zasadzie miałam do wyboru - marynowanie w soku z  cytryny  lub grejpfruta . Wybrałam tego drugiego bo chciałam użyć jako przyprawy pieprzu syczuańskiego a to by było trochę za dużo cytrynowych smaków.



Czas : 15 minut + marynowanie

Składniki :

2 małe nototenie
1/4 grejpfruta
1/3 pomarańczy
sól
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
szczypta grubo  mielonego pieprzu kolorowego
1 łyżka  masła
olej z pestek winogron
1 łyżka mąki do oprószenia

Oskrobać umyte nototenie



Wyciąć filety.


Posypać  pieprzem syczuańskim.
Ułożyć w pojemniku , zalać sokiem wyciśniętym z grejpfruta i pomarańczy i zostawić na 15 minut.


Wyjąć nototenię z marynaty i osuszyć.


Oprószyć mąką.



Rozgrzać olej i masło. Usmażyć rybę na rumiano.


Podawać rybę z pieczonymi ziemniakami i surówką z dodatkiem grejpfruta.

Brak komentarzy: