czwartek, 10 kwietnia 2014

Sos koperkowy najprostszy wg Buni


Notorycznie podaję  mięsa, ryby, jaja, kluski w sosie koperkowym. I przepis na ten sos jest częścią kilkudziesięciu innych przepisów , ale osobno spisanego przepisu na ten super smaczny i jednocześnie super prosty sos nie mam. No to w ramach ,, wiosennych ,,porządków - proszę bardzo jest.




Czas: 15 minut

Składniki:


1 szklanka wywaru *

0,5 szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki masła

1 łyżka oleju z pestek winogron

2 płaskie łyżki mąki

1/3 szklanki usiekanego świeżego koperku

szczypta soli

szczypta cukru

sok z cytryny do smaku


Rozgrzać olej i  masło ( nie rumieniąc ) w garnuszku o grubym dnie.



Usiekać  umyty i osuszony koperek ( poobrywany z grubych gałązek).



Wsypać połowę koperku na rozgrzany tłuszcz  i chwilę smażyć mieszając.



Posypać mąką - wymieszać by mąka połączyła się z tłuszczem.



Zmieszać wywar z gotowania i śmietankę


i letnim rozprowadzić koperkową zasmażkę.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wsypać  pozostały koperek - zamieszać.



* Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos koperkowy to zależy to oczywiście od tego do czego go robimy .Wykorzystujemy w tym celu


- rosół lub bulion w którym gotowaliśmy kurczaka


-wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę gdy podajemy w tym sosie np. mięso z zupy


- wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych)


-gotowania warzyw ( np. kalafiora)


- lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos np. do jajek na twardo w sosie koperkowym


Dziś np. podałam z sosem koperkowym ( a w zasadzie w sosie koperkowym ) jajka na twardo , do tego  ziemniaczki z wody i marchewkę tartą z jabłkiem.

1 komentarz:

Unknown pisze...

pycha:) do tego jajko sadzone poproszę i pyszny obiad będzie:D