wtorek, 6 maja 2014

Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem


Gotowałam kapustę na jarzynkę do obiadu i jednocześnie rozgotowywałam trochę rabarbaru na chetney. I tak jakoś wyszło , że dodałam trochę tego kwaśnego ( jeszcze nic do niego nie dodawałam) rabarbaru do kapusty by ją zakwasić. Moim zdaniem super jarzynka - naturalny kwas z rabarbaru i koperek i kapusta jest doprawiona tak jak trzeba.



Czas : 45 minut

Składniki:

1/2  młodej kapusty ( ok. 0,5 kg)
1 średniej wielkości laska rabarbaru
6-7 dag masła ( 1/3 kostki)
1/2 łyżeczki soli
cukier do smaku
szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
1/2  pęczka kopru
1/2 szklanki wody

Rabarbar obrać ze skórki.


Umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Wrzucić do garnuszka i zalać wodą . 

Gotować kilka minut aż rabarbar rozgotuje się.


Kapustę pokroić  w paski .



W garnku rozpuścić masło . Wrzucić kapustę. Posypać szczyptą soli i cukru. Dusić mieszając aż zmięknie ( ok. 15 minut).


Dodać rabarbar pilnując by nie zakwasić kapusty za mocno.


Pokroić koperek i dosypać do kapusty. Doprawić grubo mielonym pieprzem i cukrem.


Wsypać uszatkowaną kapustę i smażyć mieszając na małym gazie  aż zmięknie.

Przed podaniem posypać resztą usiekanego koperku .

1 komentarz:

Unknown pisze...

Bardzo ciekawy pomysł.