poniedziałek, 5 maja 2014

Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach


Drugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je w sosach , panieruję i obsmażam, przerabiam na farsze itp.

Na tych pałeczkach ugotowałam wywar na botwinkę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku) - warzywa z wywaru zużyłam na sałatkę , a pałeczki podam z ryżem jaśminowym.



Czas: 30 minut


Składniki:


2 pałeczki z udek kurczaka ( ugotowane )

1/2 szklanki bulionu w którym gotowały się pałeczki

5 pomidorków koktajlowych

2 łyżki pasków konserwowej papryki

2 łyżeczki płatków papryki ( suszone różne rodzaje)

1 cebula ( pół białej , pół czerwonej lub tylko jeden rodzaj)

1 łyżeczka czosnku suszonego ( lub 1/2 łyżeczki świeżego roztartego)

szczypta cukru do smaku

szczypta soli do smaku

szczypta sumaku ( lub opcjonalnie zmielonego kolorowego pieprzu)

4 łyżki oleju z pestek winogron

3 łyżki mąki

woda


Pokroić na ćwiartki pomidorki.



Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki.



Ugotowane pałeczki posypać sumakiem ( pieprzem) i solą.



Z mąki i wody zrobić ciasto ( z łyżka oleju i szczyptą soli ) o konsystencji bardzo gęstego naleśnikowego tyle że bez jajka.



Pałki kurczaka maczać w cieście tak by je oblepiło dokładnie i obsmażyć na gorącym oleju .



Rumiane kawałki kurczaka zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.



Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli.



Dołożyć pomidorki , paprykę przyprawy. Chwilę smażyć.



Podlać bulionem . Dusić na małym gazie aż sos się zagęści. Doprawić do smaku cukrem i solą.

Włożyć kurczaka i trzymać w sosie pod przykryciem kilka minut.



Przed podaniem posypać usiekaną natką pietruszki.

Podawać z ryżem jaśminowym ( kleistym) .

1 komentarz:

Unknown pisze...

wyglądają smacznie:)