wtorek, 17 czerwca 2014

Ziołowe młode ziemniaczki


Młode ziemniaczki w towarzystwie świeżych ziół to rarytas sam w sobie .Latem chętnie jadamy potrawy warzywne . U mnie często na obiad są po prostu ugotowane ( czasem potem podrumienione na maśle ) młode ziemniaki i miska sałaty , mizerii lub zestaw różnych sezonowych jarzynek lub surówek ( kalafior, fasolka szparagowa, pomidor z cebulką, młoda marchewka z kalarepkę itp.)



Czas: 45 minut

Składniki:

6-8 młodych ziemniaków
gałązka natki pietruszki
kilka listków lubczyku
kawałek naci selera
gałązka świeżego tymianku
grube gałązki od kopru ( 2-3 )
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
opcjonalnie : nasiona kminku, czarnuszki, grubo mielony pieprz mielony , szczypta mielonej papryki

Młode ziemniaki staram się kupować takie ,,prosto z pola" tzn. nie czyszczone i nie myte .


Dopiero jak potrzebuję myję je usuwając ziemię.


Skrobię lub obieram ( zależnie od tego jaką mają skórkę ).
Opłukane zalewam w garnku wodą tak by je przykryły , solę i dodaję zioła.


Gotuję pod przykryciem ok. 20 minut od zagotowania aż są miękkie.
Odcedzam usuwając zioła i studzę.


Posypuję szczyptą soli i wybranymi dodatkami.


Na patelni rozgrzewam masło i opiekam ziemniaki rumieniąc je.


Moim zdaniem taki zestaw zupełnie starczy na letnie ciepłe dni.

4 komentarze:

Unknown pisze...

takie ziemniaczki są najlepsze:)

Helena pisze...

Młode ziemniaki są tak pyszne, że nie wymagają absolutnie obecności mięcha :)) Ja tez uwielbiam je z mizerią, sałatą, albo po prostu szklanką maślanki. dziś mam na obiad makaron i chętnie zamieniłabym go na kilka Twoich ziemniaczków :)) Pozdrawiam

Żyć nie umierać pisze...

Jeszcze takim sposobem nie gotowałam ziemniaków - dziękuję za kolejny fajny przepis:):)

Takie ziemniaczki na pewno posmakują moim ziemniakowym ludkom:):)

ELA pisze...

Uwielbiam takie ziemniaczki:)