czwartek, 25 lipca 2013

Kalarepka z marchewką -kremowa

Bardzo prosta jarzynka zrobiona trochę inaczej .



Czas : 20 minut

Składniki :1 kalarepka
                   3 marchewki ( najlepiej młode )
                   szczypta soli
                   szczypta cukru
                  1 łyżeczka soku z cytryny
                  1 łyżka masła
                  ¼ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka sera topionego kremowego ( używam Goudy do smarowania )
                  2 łyżki usiekanego koperku

Obrać kalarepkę i marchewki. Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć . Gotować 15 minut. Odcedzić .Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony  i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić odkryte 2 minuty.


Wodę z gotowania jarzyn użyć jako bazę do zupy jarzynowej , koperkowej, kalarepowej itp.

Brak komentarzy: