Bardzo prosta jarzynka zrobiona
trochę inaczej .
Czas : 20 minut
Składniki :1 kalarepka
3 marchewki ( najlepiej
młode )
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka sera topionego kremowego
( używam Goudy do smarowania )
2 łyżki usiekanego koperku
Obrać kalarepkę i marchewki.
Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć .
Gotować 15 minut. Odcedzić .Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić
odkryte 2 minuty.
Wodę z gotowania jarzyn użyć
jako bazę do zupy jarzynowej , koperkowej, kalarepowej itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz